Lucien Aimar“Welkom op de bruiloft van A (1977) en B (1981). Wist u dat in beide geboortejaren Ruud Geels topscorer van de Eredivisie werd en er een Bernard winnaar werd van de Tour de France?”. Zo opende, met een satirisch filmpje, mijn bruiloft ruim twee jaar geleden. Leuke, maar onzinnige feitjes, om een vergelijking te trekken naar waarom iets goed voelt en voorbestemd is.

Vergelijkingen en voorspellingen zijn hoopgevende bezigheden van o.a. sportfans, die vurig hopen en dromen van succes. Zo blijft een gekoesterde wens in leven, omdat de kosmos er iets mee te maken heeft en toeval niet kan bestaan bij zoveel gelijkenissen.

Het schijnt zo te zijn dat 1966 bijna gelijk gelegd kan worden op dit jaar, 2014.

In 1966 werd Atletico Madrid Spaans voetbalkampioen, won Real Madrid de toenmalige Champions League (de Europacup 1), werd de einduitslag van de FA Cup finale 3-2, eindigde de Giro d’Italia na een etappe van 172km in Triëst, won Oostenrijk met een mannelijke zanger het Eurovisie Songfestival en waren er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen waarbij de PvdA dik verloor, de VVD gelijk bleef en de KVP (onderdeel van het huidige CDA) de grootste werd.

Logischerwijs wordt Engeland dit jaar wereldkampioen en wint Nederland precies drie etappes in de Tour de France.

Het zou wat zijn, als elke sporter met de wetenschap van vroeger aan de start van een wedstrijd verschijnt. Waarom zou Niki Terpstra in 2014 nog demarreren in de laatste kilometers van Parijs-Roubaix als je toch al weet dat in 1966 een Italiaan er met de winst vandoor ging? En hoe zouden Quintana en Uran zich voelen als zij achteraf horen dat alle Colombianen uit de eind uitslag worden gehaald, omdat het universum ons van tevoren had voorspeld dat er een Italiaan ook de Giro had moeten winnen?

Vaak kun je toeval niet verklaren. Niet in je werk, niet in de dagelijkse dingen en niet in de sport. Toeval hoort bij het leven. Toevalligheden zijn de meest gekmakende gebeurtenissen. Zo zal je nooit antwoord krijgen op de vraag waarom iets toevallig in je opkwam of waarom je toevallig die ene keuze maakte terwijl je normaal anders zou doen. Toeval overkomt je en kan je niet voorspellen. Anders zou het weer geen toeval zijn.

Is de vergelijking met 1966 dus een toevalligheid? Ik kan er helemaal niks mee.

1966 is namelijk ook een jaar van doorbraken geweest. Zo werd er voor het eerst het woord ‘neuken’ gebruikt op de Nederlandse televisie, in Zo is het toevallig ook nog eens een keer, werd Robert Weaver de eerste African American in het Amerikaanse ‘cabinet’ en was er in februari de eerste onbemande ‘landing’ op de maan door een Russisch ruimtevaartuig.

Ik zit me al uren suf te prakkiseren hoe ik deze noviteiten gelijk moet leggen op 2014?

Sporters hebben vaak bijgelovigheden. Ooit winnen zonder onderbroek, betekent nooit meer een onderbroek aan. Ooit de snelste geweest, na drie keer een kruisje te hebben geslagen voor de wedstrijd? Dan blijven het er voor altijd drie. Een goeie dag hebben, nadat je de avond van tevoren gruwelijke wurgsex hebt gehad, betekent hopelijk niet dat tijdens de gehele Tour de France die specifieke renner zijn ‘bijgeloof’ uitvoert elke avond. Maar dat terzijde.

Toeval. Vaak is het toeval. Maar wel een houvast. En wie ben ik om sporters hun bijgeloof af te nemen of het te bagatelliseren?

En als we echt drie etappeoverwinningen halen in de Tour dit jaar, dan beloof ik dat ik alle volgende-dag-gebeurtenissen van 1966, voor het slapen gaan, ga teruglezen, zodat ik weet wat me de dag erna te wachten staat. Dus: Mollema, Terpstra en Boom. Jullie kunnen het tegendeel bewijzen!

En ook al is het verzamelen van feitjes en vergelijkingen een heerlijke dagbesteding, verder dan ‘als’ zal niemand komen. En ‘als’ is niks en bestaat niet. ‘Als mijn tante wielen had, dan was het een deux-chevaux geweest.’ En voor zover ik weet, rent mijn tante nog steeds halve marathons in plaats van de Indy500.

Arnan Samson

Arnan Samson, geboren in 1977 als Amsterdammer. Opgegroeid met sport en cultuur. Werkt nu al meer dan tien jaar in de media als castingdirector voor commercials en Televisie en als Creative director bij zijn eigen mediabureau. In 2013 begonnen met schrijven over zijn grootste passie: wielrennen en sport in het algemeen. Columns en korte verhalen. Als hij sport, schrijven en media volledig samen kan voegen, heeft Arnan zijn droombaan te pakken.

Latest posts by Arnan Samson (see all)