Wies van Dongen - HB Alarm - 1981‘Drie jongens bij de eerste twintig, we beginnen serieus mee te tellen’. De Omloop het Volk  wordt bepaald door regen maar Henk Koopmans staat in Gent te stralen. Koopmans is in 1981 ploegleider van HB Alarmsystemen, na het grote TI Raleigh de tweede ploeg van Nederland. Zeg maar het Roompot van de jaren tachtig.

Ad van Peer eindigt in Gent als achttiende, Jos Schipper negende en de HB-topper van de dag heet Wies van Dongen. De West-Brabander is tot dan een betrekkelijk anonieme renner maar volgens zijn vriend en trainingsmaat Johan van der Velde heeft Wies ‘veel meer in z’n mars dan menigeen denkt’, vertelt hij in Het Vrije Volk.

Het had weinig gescheeld of Van Dongen had in de kopgroep gereden, vier renners die voor de winst gaan sprinten met Jan Raas als uiteindelijke winnaar. ‘Ik kwam tot twintig meter van de kopgroep’, vertelt Wies in de krant. ‘Toen bleef ik hangen. Misschien was het wel gelukt als ik wat zuiniger met m’n krachten was omgesprongen.’

‘Maar ja, ik wilde me zo graag laten zien’, gaat hij verder. ‘Voor het eerst erbij in een klassieker, de tv-camera in de buurt, dan denk je er niet aan om je te sparen.’ Echt treuren om het missen van de kopgroep doet Van Dongen niet, hij zegt ‘dolgelukkig’ te zijn met het resultaat. Waarschijnlijk ook met de gedachte dat het niet de laatste keer zal zijn dat hij kans maakt op het podium in een klassieker.

Dat zal zijn ploeg en zijn ploegleider ook denken en vooral hopen, zeker omdat HB-Alarmsystemen ook in de Ruta del Sol al meer dan goed heeft gepresteerd. Jos Lammertink, Johan van der Meer en Jos Schipper winnen ritten en laatstgenoemde ook het eindklassement.

Later in het jaar volgen er onder andere nog twee ritzeges in de Vuelta, maar voor HB is dat geen reden om met de ploeg door te gaan. De renners moeten op zoek naar iets nieuws en Wies van Dongen vindt dat de jaren erna bij kleine ploegjes, onder andere het Elro van Jos Elen. In 1985 sluit hij zijn carrière af bij het Italiaanse Vini Ricordi, waar hij dankzij zijn vriend Johan van der Velde terechtkomt.

Hoewel hij wel wat kleine wedstrijden wint, lost Van Dongen de verwachting van die ene natte dag in Gent nooit echt in.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)