Slechts drie renners hebben de 5 grootste klassiekers – mag ik ze monumenten noemen? – op z’n minst éénmaal gewonnen. Merckx natuurlijk, en daarnaast Roger de Vlaeminck en Rik van Looy, alle drie Belgen.

Bij de 5 coureurs die ‘niet verder komen’ dan 4 van de 5, zijn er 2 die Luik-Bastenaken-Luik missen. Opvallend genoeg zit daar ook Louison Bobet bij. Vlaanderen en Roubaix staan op zijn erelijst maar van iemand die driemaal de Tour de France wint verwacht je eerder een of meerdere zeges in Luik. Niet dus. Hij komt daar niet verder dan plek 4.

Hennie Kuiper wint eveneens Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije, en mist dus Luik-Bastenaken-Luik. In de ijskoude editie van 1980 wordt hij weliswaar tweede maar zijn achterstand op de nummer 1 bedraagt bijna 10 minuten. De winnaar is dan ook niet de minste; Bernard Hinault is de naam.

 

 

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)