Achttien rondjes door Italië

By |vrijdag 10 mei 2013|

Wladimiro PanizzaWladimiro Panizza (door zijn communistische ouders vernoemd naar Vladimir Lenin, stichter van de Sovjet-Unie) is prof van 1967 tot en met 1985. In die periode neemt hij maar liefst achttien maal deel aan de Giro d’Italia. Hij reed er zestien uit. Met zijn achttien deelnames is hij koploper, en doet hij het ook net eventjes beter dan Iñigo Cuesta Lopez de Castro en George Hincapie die in resp. de Vuelta en de Tour aan zeventien starts komen.

In de Giro’s doet Panizza overigens meer dan starten. Op 36-jarige leeftijd eindigt hij tweede in het eindklassement, achter de ongenaakbare Bernard Hinault. Twee Giro-ritzeges staan er op Panizza’s naam, in 1975 en 1978. Dat laatste jaar rijdt hij voor de inbouwkeukens van Vibor.

Op 21 juni 2002 wordt de vroegere renner getroffen door een hartaanval. Hij overlijdt, op 57-jarige leeftijd.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie