Een hele Tour lang krijgt u een column van onder de Moerdijk. Maar omdat Belgen in het algemeen, en de gastbloggers van extrasport.be in het bijzonder, héél erg lui zijn, wisselen Frederik De Brant en Matthias Vangenechten elkaar af voor een dagelijkse ‘Blik van de Belgen’.

De blik van de BelgenMet pijn in het hart zijn we gedwongen afscheid van jullie te nemen. Hoog tijd ook. De fanmail en andere vriendelijke brieven met wit poeder zouden zelfs ons naast onze schoenen doen lopen. Bovendien zouden we nog graag incognito door de Amsterdamse straten kuieren. Niet dat we daar vrijwillig heen zouden trekken. Maar een mens weet tegenwoordig maar nooit naar welke vreemde contreien hij kan uitgewezen worden. Onze soms onnavolgbare en bij momenten geniale blik op de Tourgebeurtenissen heeft ongetwijfeld bij menig lezer een nieuwe wereld doen openen. De geesten zijn aangewakkerd. Het herstel van de Nederlandse wielersport kan niet meer lang op zich wachten. Een milde bijdrage voor ons werk ter herleving van de Nederlandse wielrennerij is dan ook geheel op zijn plaats. Edoch we verwachten er niet bijster veel van want we kennen jullie reputatie als het op financiën aankomt.

Adieu! In barre tijden weet je wat je hebt aan je buren. We steunden jullie dan ook door dik en dun en reikten ten gepaste tijde een zakdoek aan om te troosten. Het zalven van de wonden heeft dan ook veel arbeid gekost. De rekening van de zeventien dozen met tuben zalf sturen we nog wel op. We deden dat steeds met de nodige omzichtigheid. Kwetsen of lacherig doen staat niet in ons woordenboek. De draak steken met je zwakkere broertje dat er al niets van bakt , zou immers van een laag allooi getuigen.

Maar we zijn ook solidair geweest. Zowel België als Nederland hebben nul ritten gewonnen. Het ene land heeft dat wel overtuigender gedaan dan het andere. De solidariteit tussen beide landen is groot te noemen. Om onze goede betrekkingen niet op de helling te zetten, vermelden we hier niet dat Nederland overtuigend met 8-1 heeft gewonnen als het over opgevers gaat. Onze nationale held Jurgen Van den Broeck is verdienstelijk vierde geworden. Door de bank genomen stijgt een wielrenner in de twee jaar na de Tour de France nog twee plaatsen in het algemeen klassement. Dus kan hij zomaar op het tourpodium belanden. Laurens Ten Dam zou zo zelfs in de buurt komen van de top 25. Net als in 2009 is Laurens Ten Dam beste Nederlander in de Tour. Ten Dam werd toen zestigste. De progressie is onontkenbaar. Nu eindigt Ten Dam op een naar Nederlandse normen erg knappe 28ste plaats. Jelle Vanendert die elke gelegenheid gretig aanwendde om te kunnen lossen uit het peloton om zich te sparen voor wat nog zou komen, werd vlak achter Ten Dam 29ste. Rob Ruijgh werd vorig jaar 21ste. Maar Rob Ruijgh is dan ook het grootste Nederlandse talent dat op een fiets zit; na Gesink, Mollema, Kruijswijk, Poels, Kelderman en Timmer. Het blijft wachten op een plaats in de top 20 van een Nederlander. Zonder een comeback van Michael Boogerd zien we dat voor 2016 niet gebeuren.

De banden zijn door deze Belgisch-Nederlandse samenwerking tussen beide landen er in ieder geval inniger op geworden. Een eerste concreet resultaat zal daar van te zien zijn op de Olympische Spelen. Wij zullen met graagte op de diensten van Niki Terpstra en Lars Boom rekenen. En als het kan, helpen we jullie nadien aan een toptien-plaats op de WK-wegrit. Dat is onze tegenprestatie voor het feit dat wij gebruikmaken van jullie grond om medailles in de wacht te slepen. Een plaats bij de beste tien voor een Nederlander op de WK-wegrit is een hoogst uitzonderlijke prestatie. De laatste toptien van een Nederlander op het WK dateert van 2008 met Robert Gesink die toen tiende werd. In 2004 slaagde Michael Boogerd er zelfs in zevende te worden. Dat zijn dan ook de twee laatste toptien-noteringen van een Nederlander op een WK. Onze vlekkeloze samenwerking zal zich ook weer uiten in de eerste helft van augustus met de ENECO Tour. Dat is die koers door de Lage Landen die in het leven is geroepen om Kenny Van Hummel te kunnen laten meestrijden in een wedstrijd op WorldTourniveau.

Wij teren op resultaten. Jullie teren op talenten. Eigenlijk helemaal omgekeerd als in het voetbal. Nu ja…. Helaas voor jullie bestaat afscheid nemen wel degelijk, hoewel een failliete Nederlandse charmezanger daar anders over denkt. Jullie zouden onze deskundige raad best kunnen blijven gebruiken. Maar ons contract loopt af en een woord is een woord. Dus wie weet tot volgend jaar. Tenminste als er dan Nederlanders het stuurbehendigheidsbrevet behalen dat noodzakelijk is om te mogen deelnemen aan de Tour. En als jullie ons nog willen natuurlijk. Doei, ajuus, houdoe!

Matthias Vangenechten

Frederik De Brant en Matthias Vangenechten

kopman Frederik wordt steevast door hondstrouwe waterdrager Matthias uit de wind gezet. Hiërarchie bestaat om doorbroken te worden. Ruziën nooit over de winstpremie. Beide potentieel kandidaat witte trui ondanks generatiekloof van 5 jaar. Eten het liefst een zakje chasse-patat. Beiden kijken sporadisch naar wielrennen maar zijn er nog steeds niet over uit of nu het criterium van Sint-Niklaas of de Grote Prijs Garage Schellekens in Borsbeek de meest prestigieuze wielerwedstrijd op aarde is.

Latest posts by Frederik De Brant en Matthias Vangenechten (see all)