Er is al veel over gezegd en geschreven. De Muur van Geraardsbergen is uit het parkoers van de Ronde van Vlaanderen gehaald. Met ingang van volgend voorjaar eindigt de Ronde in Oudenaarde en worden De Muur en de Bosberg als laatste beklimmingen vervangen door de Oude Kwaremont en de Paterberg. Ik sta hier vrij neutraal tegenover, en behoor in elk geval niet tot de Vlaamse wielerfans wier wereld lijkt te zijn vergaan. Ik zal wel zien. Het landschappelijke decor van de Paterberg is in elk geval fantastisch en op en top Vlaams.

Maar de Muur is toch een monument. Vooral aan het eind van een koers, als de vermoeidheid een rol gaat spelen, is de Muur van Geraardsbergen een kreng. De helling begint namelijk al in Geraardsbergen zelf, en het bekende steile stuk met de steentjes vormt het vervelende toetje. Klassieke helling van en voor Vlamingen: Tom Boonen, Stijn Devolder, Johan Museeuw, Peter van Petegem, Edwig van Hooydonck, zulke gasten.

Vanochtend las ik op Teletekst dat de Muur van Geraardsbergen een plaats heeft gekregen in de E3 Harelbeke, ergens op de helft van het parkoers. De E3 Harelbeke, een Vlaamse semi-klassieker van 200 km, met een weliswaar fraai parkoers en een imposante winnaarslijst, maar toch. Ik vind het toch een beetje zielig voor De Muur.

Frank van Dam

Frank van Dam (1960) fietst af en toe, en blogt daar dan weer over. Leidt dus een zinloos bestaan. Kan niet klimmen, kan niet dalen. Hopeloos geval. Is liever lui dan moe. Wetenschapper. Publiceert dus veel, maar wordt nauwelijks gelezen. Heeft daar vrede mee. Heeft een voorliefde voor Italiaanse renners die koersen in België winnen. Vindt Luik-Bastenaken-Luik het mooist.


Favoriete boeken:


Frank van Dam

Latest posts by Frank van Dam (see all)