Amstel Gold, een bier en een koers (met bieradvies!)

By |vrijdag 13 april 2012|

Hét wielerspetakel van Nederland is de Amstel Gold Race. Elk jaar volksverhuizen wielerminnende Hollanders naar het mooie Limburg. De Amstel Gold Race is een begrip op zich geworden. En wel zo’n begrip dat je bijna vergeet dat Amstel Gold eigenlijk een biertje is.

Amstel Gold BierEn om het ‘kip-en-ei-verhaal’ voor te zijn: het bier was er eerst. De eerste Amstel Gold verliet de brouwerij in 1956. De koers begon 12 jaar later. Maar als het gaat om bekendheid heeft de Race glansrijk gewonnen.

Waar de koers elk jaar populairder lijkt te worden is het bier steeds meer verschoven naar de onderste schappen van de supermarkt. Vraag mensen naar Amstel Gold en op een paar biergeeks na heeft iedereen het over de race.

Is dat terecht? Ja, dat is terecht. De Amstel Gold Race zorgt elk jaar weer voor spanning en sensatie. Vooruitblikken, prono’s, de koers zelf en het napraten zijn een genot op zich. En het bier? Dat is nog hetzelfde als altijd.

Amstel Gold is dan ook een ouderwets bier. Hij smaakt zoals speciaalbier jaren geleden smaakte. Vol, zoet en weinig ruimte voor finesse. De smaak is dik en plakkerig. Je proeft wel wat hop in de nasmaak maar die is een beetje stoffig. En dat is precies het probleem van Amstel Gold: het is te ouderwets en te stoffig.

Maar waarom brouwen ze het dan nog? Waarschijnlijk om de doodeenvoudige reden dat de koers zo’n succes is. Moeten ze dan een monument van naam laten veranderen? De Grolsch Kanon Race? De Bavaria 0.0 Lemon Race? Dat is heiligschennis! Amstel zit gewoon aan hun Amstel Gold vast. Zo lang de Amstel Gold Race gereden wordt zullen ze Amstel Gold blijven brouwen.

Heb je de sixpacks Amstel Gold al in je koelkast? Geef ze aan je buurman en drink wat lekkers. Probeer eens wat lokaals, dan ben je pas echt met de race bezig. Een mooie Gouverneur Brune van Lindeboom of een pittige Chateau Neubourg van Gulpener. Wil je wat moutiger en wat zoeter? Een Alfa Super Dortmunder is een uitstekende keuze. Of anders een Christoffel Robertus, mooi rood en niet zo zwaar. Allemaal heerlijk en allemaal Limburgs.

Genoeg keuze uit het mooie Limburgse land. Kies voor iets lekkers en laat dat ouderwetse, stoffige en kneuterige Amstel Gold links liggen. Proost en een mooie Amstel Gold Race!

Bestetotnutoe.nl

Hayo en Arnoud zijn de bierdrinkers van bestetotnutoe.nl. Zij drinken bier met een missie: ze zijn steeds op zoek naar het beste bier dat ze tot nu toe gedronken hebben. Lukt dat? Meestal niet natuurlijk, maar soms wel. Hoe dan ook, bij bestetotnutoe is de reis leuker dan de bestemming.

Related Post

10 Comments

 1. Ruud 13/04/2012 at 17:34 - Reply

  De Hertog Jan Grand Prestige Race, De Hertog Jan Karakter Race (leuk voor de commentatoren) of De Hertog Jan Tripel Race (leuk voor de toerversie) (met start in Arcen)

 2. Jan Eric 13/04/2012 at 21:07 - Reply

  Ook goed te doen: Gerardus Kloosterbier, en de koers komt praktisch langs de brouwerij in Wittem.

 3. Maurice Garin 14/04/2012 at 14:14 - Reply

  Toen de Omloop het Nieuwsblad werd was er even een paniekmomentje. Maar ondanks dat het nooit went, staan er elk jaar renners aan de meet om die koers te winnen. AGR volgend jaar n andere naam, nieuw bier…vooruit met de geit, koersen!

  • Frank van Dam 14/04/2012 at 15:35 - Reply

   De Dubro Cassis race? Ach, het blijft hopeloos, zo’n gesponsorde naam. De Omloop van het Mergelland, is dat wat? De Ronde van Valkenburg? Misschien iets voor een prijsvraag?

   • François 14/04/2012 at 16:36 - Reply

    Inderdaad, hopeloos zo’n sponsornaam. AGR is inmiddels wel gevestigd, maar vooral van kleinere koersen verandert de naam om de zoveel jaren omdat er een nieuwe hoofdsponsor is.
    En de ‘Volta Limburg Classic’ spreekt toch nogal wat minder tot de verbeelding dan het bijna apocalyptische ‘Hel van het Mergelland’.

 4. Rob 15/04/2012 at 18:15 - Reply

  De oplossing is simpel. Niet de koers moet van naam veranderen, maar Amstel moet gewoon een beter biertje brouwen onder de naam Amstel Gold. Iedereen tevreden!

 5. Hans 18/04/2014 at 12:11 - Reply

  En natuurlijk UP of Zwaar Blond van Brand

 6. Hans 18/04/2014 at 12:30 - Reply

  In ieder geval stukken beter dan dat gore Radler…:-)

 7. Franz 18/04/2014 at 12:57 - Reply

  Gewoon een Brand, eeuwenoud Limburgs bier.

 8. Robert 16/04/2016 at 16:08 - Reply

  Dit is een wieler- en geen biersite. Gewoon Amstel dus want zij maken deze klassieker mogelijk!

Geef een reactie