Fagor doet in witgoed en keukenapparatuur en is een bedrijf dat in het Spaanse Mondragón (cq het Baskische Arrasate) ontstond binnen een door een priester opgerichte coöperatie. Zo’n beetje de hele stad bestaat uit coöperaties, of het nou bedrijven of scholen zijn.

Eind jaren zestig is Fagor al sponsor van een Spaanse wielerploeg, midden jaren tachtig is er de ploeg van deze foto. Een Franse ploeg maar met een Spaanse/Baskische sponsor. Met renners als Frank Hoste, Jean-René Bernaudeau, Robert Millar, Pedro Munoz en Fons de Wolf. In 1988 wordt ook wereldkampioen Stephen Roche maar dat is uitgerekend in het jaar dat hij last van z’n knie heeft en nauwelijks rijdt.

Robert Forest, die van de foto, is er ook. In de kleuren van Fagor wint hij in rit in de Giro. Op de achterkant van de fotokaart zijn palmares tot en met 1987, en nog wat aan te prijzen apparaten…

Eind 1989 is het gedaan met Fagor in de professionele wielersport. De coöperatie van de wasmachines en keukenapparatuur gaat in 2014 failliet. Het merk is er nog, dat wel.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)