(B)appen met Bol 1: Herboren als een ander type renner #jetsupdate

By |woensdag 16 augustus 2017|

Jetse Bol rijdt voor het eerst sinds de Giro van 2014 weer een grote ronde. Omdat u – als lezer van dit blog – via een crowdfundingactie meebetaalde aan zijn hoogtestage, houden we u tijdens deze Vuelta zo goed mogelijk op de hoogte van zijn belevenissen. We willen uiteraard alles weten over de gewoontes van zijn Colombiaanse ploegmaats, de hotels, het eten en o ja: de koers. No te rajes!

Vorige week maakte Jetse Bol indruk met een uitstekende tiende plek in het eindklassement van de Vuelta a Burgos. Een voorbode voor een mooie Vuelta a España? Terwijl hij zijn koffers aan het inpakken is voor het vertrek naar startplaats Nîmes, maakt Jetse nog even tijd voor wat vragen van ons.

‘Na de Vuelta a Burgos had ik het over Jetse Bol 2.0, omdat ik het gevoel heb dat ik herboren ben als een andere type renner (of mens, haha). Ik heb dit seizoen hard gewerkt om mijn gewicht naar beneden te krijgen. Ik kan een flink vermogen trappen (niveau WorldTour, aldus mijn trainer), maar was door mijn gewicht – Nederlands chassis – een middenklasser qua moyenne (wattage delen door kilogram). Het is niet de bedoeling dat ik nu in een rasklimmer muteer, maar het idee erachter is dat ik met meer energie in de lastigere finales aan kan komen. In Burgos kreeg ik een bevestiging dat ik op de goede weg ben.’

‘Mijn persoonlijke ambitie is een etappe winnen in de Vuelta. Verder ben ik ook benieuwd hoe de Jetse 2.0 een grote ronde verteert als ik geen tegenslag heb zoals in de Giro 3 jaar terug (Bol was destijds betrokken bij een zware valpartij in de vierde etappe en had de rest van de ronde last van fysieke klachten, red.). De ambities van de ploeg sluiten aan bij die van mij. Een etappe winnen, attractief koersen en ontdekken waar de limiet ligt. Voor zeven van de negens renners is het de vuurdoop in een grote ronde.’

‘Waarop ik me het meest verheug deze Vuelta? De maandagen (uitleg overbodig). Nee, ik verheug me erop dat ik weer mee mag doen in het ‘echte’ wielrennen. En om mezelf weer eens tegen te komen als het echt lastig wordt. Afgelopen zondag heb ik mijn laatste echte training afgerond. Nu is het alleen nog maar een beetje fietsen en rusten. Voor mij is het belangrijk om op dit soort dagen wel scherp te blijven op wat ik eet. Dagen met weinig uren in het zadel waren in het verleden vaak funest voor mijn calorie-inname. De Giro die ik in 2014 reed begon in Ierland. Een Engels ontbijt dus, met ook de rest van de dag vette salades en aardappels met mayonaise als voer… Het regende de drie dagen voor de start (voor een grote ronde meld je je een paar dagen van te voren al in het hotel, voor o.a. een medische keuring van de UCI) en fietsen deden we voornamelijk in de parkeergarage op de rollers. Echt dagen voor mij om op te passen, voor je het weet begin je een kilo zwaarder aan zo’n ronde.’

De Vuelta begint zaterdag met een ploegentijdrit. Voor een team als Manzana-Postobon is het lastig om daar specifiek op te trainen. ‘De ploegentijdrit is bij ons inderdaad een ondergeschoven kindje. Aangezien de renners om de paar weken teruggaan naar Colombia is het vrijwel onmogelijk om er met de hele formatie goed op te trainen. Qua kennis ontbreekt er het een en ander, maar dat beseft de ploeg zelf ook. Iets met roeien en riemen, en we gaan het zien.’

Jetse Bol is getrouwd met de Mexicaanse Nancy Arreola en beschouwt zichzelf inmiddels als een halve Mexicaan. Dat trok de aandacht van de Mexicaanse tv, die hem dan ook gaat volgen tijdens de Vuelta. ‘Erg leuk is dat. Afgelopen week zijn ze vanuit Madrid speciaal naar Girona gekomen om een item te draaien. Na het vorige journaalfragment heb ik veel positieve reacties gehad vanuit Mexico. Ze willen mij tijdens de Vuelta blijven volgen en zijn sowieso aanwezig in Madrid de laatste dag!’

Zelf een prangende vraag voor Jetse Bol? Stel hem in de comments hieronder of via Twitter/Facebook.

Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Related Post

Geef een reactie