(B)appen met Bol (slot): een evaluatie van de Vuelta 2017

By |donderdag 14 september 2017|

We zijn een aantal dagen verder. De Vuelta 2017 voelt als een vage maar mooie herinnering. Alberto Contador is nu echt gestopt, wielerfans zijn in een zwart rondegat gevallen en Chris Froome mag nog even onder een rood dekbed slapen. Hoe is het eigenlijk met Jetse Bol, de held van dit blog, die tot tweemaal toe virtueel in de rode trui reed en de ronde uiteindelijk als 69e afsloot? We evalueren de Vuelta met het fenomeen zelf.

Mijn Vuelta was…
een groot avontuur en in de komende vragen zal ik daar op ingaan.

Mooiste moment van de Vuelta
Uiteraard de bijna-rode trui in Cuenca, misschien ga ik er nooit dichterbij komen.

Lelijkste moment van de Vuelta
Dat ik ergens 50 km van Sevilla in foetushouding op het asfalt lag.

Dit vond ik de mooiste etappe
De Andorra-etappe vond ik echt gaaf. Mooie omgeving en ik reed een goede etappe.

Dit vond ik de stomste etappe
De sprintetappe waarin ik viel. Een lange saaie dag met op het einde toch nog een lastig kort klimmetje waardoor het geen echte sprint was. In mijn ogen was een echte sprintaankomst daar beter geweest.

Met deze renner(s) reed ik het liefst in de gruppetto
Niemand in het bijzonder. Ik rij niet graag in de gruppetto ;)

De grappigste renner van de Vuelta
Ik vind Trentin wel een mooie gast. Op een dag vertelde hij me dat zijn hoogtepunt van de vorige dag een iets te ijverige fan was die een bidon wilde vangen. De persoon rende achterwaarts een diep gat in en verdween geheel.

De grootste bikkel van de Vuelta
Ik lees net dat Jelle Wallays de Vuelta uitreed met twee gebroken ribben en een fractuur in zijn pols…

Deze renner deed mij het meeste pijn in de Vuelta
De kopmannen van elke grote ploeg, zij zijn de reden dat we achteraan afzien.

Van deze renner uit de Vuelta gaan we nog veel horen
Buiten nummer 219 denk ik van Carapaz van Movistar.

Wat ik deze Vuelta heb geleerd
Dat Salmorejo nog lekkerder is dan Gazpacho.

Wat ik deze Vuelta heb afgeleerd
Herstelbidons niet in mijn bidonhouder te steken. Je kunt hem beter onder je koersshirt doen, dan zien mensen hem niet en hoef je niet 300 man af te schudden die één bidon willen hebben.

Ik heb mezelf deze Vuelta verbaasd over
Hoe lange dagen je maakt in een grote ronde. ’s Morgens vroeg al onderweg naar de start en op sommige dagen ’s avonds na achten pas in het hotel.

Dit viel me tegen van mezelf deze Vuelta
Het missen van de rode trui ;)

De mooiste natuur die ik de afgelopen Vuelta heb gezien… (waar moeten wij heen op vakantie?)
Ik vind Andorra persoonlijk heel gaaf, maar ook Asturias. Daar wil ik graag nog een keer naar terug! Het noorden van Spanje trekt mij persoonlijk meer dan het zuiden qua natuur. In het zuiden is het veel kaler.

Spanje is
en blijft een fijn land.

Ik heb in de Vuelta genoten van

 • De support en berichten van heel veel mensen.
 • De Colombiaanse fans, zulke blije mensen!
 • De zon.
 • Veel fans langs de weg.
 • Het amfitheater in Nîmes.
 • Familie en vrienden die langs de weg stonden.
 • Na drie weken na de finish mijn vrouw een knuffel te geven.

Ik heb me in de Vuelta geërgerd aan

 • Te korte bedden.
 • 21 dagen pasta.
 • Veel tijdsverlies bij het eten omdat hotels niet beseffen dat we niet voor een gezellig romantisch diner komen.

Dit heb ik het meeste gemist tijdens deze Vuelta
Mijn eigen bed, wc en douche. Heerlijk om weer thuis te komen.

Hiervan had ik in een overdaad tijdens deze Vuelta
Spullen in mijn koffer. Ik had geprobeerd zo weinig mogelijk mee te nemen en toch sleep je veel te veel mee omdat je nooit weet of je het eventueel nodig hebt. Na de etappe gaat alles in de was en de volgende dag is het droog. Veel kleren bleven dus drie weken ongebruikt in de koffer zitten.

Waarom de Vuelta 2017 zo’n geweldige koers was
Het is fijn om weer op het hoogste niveau te mogen acteren – na twee jaar door te blijven gaan zonder de moed te verliezen. Het feit dat de eerste week niet onverdienstelijk was maakt het vooral een hele mooie ervaring.

Reageer kort op de volgende namen/zinnen

 • Chris Froome
  Machtig sterk.
 • Drie Nederlanders in de top 10
  Het Nederlandse wielrennen blijft bloeien.
 • West-Fries kampioenschap
  Beslist in mijn voordeel. Vooral mooi allebei de finish gehaald te hebben.
 • De ploeg Manzana-Postobon
  Heeft naar behoren rondgefietst en met 9 man de finish gehaald.
 • Het eten
  Mwa, mwa. Volgend jaar een chef mee.
 • De media
  Gaaf om zoveel aandacht te krijgen, dat pept me op.
 • Alberto Contador
  Mooie overwinning en het oude wielrennen verdwijnt langzaam.
 • Angliru
  Steil maar gaaf. Vooral door de toeschouwers.
 • Vermoeidheid
  Hakt er langzaam in. Eerste week leefde ik op een roze wolk. Aan het einde doofde het kaarsje.
 • Afzien
  Heb ik zeker gedaan maar dat leverde ook drie top 10-noteringen op.
 • Vlakke etappes
  Die waren er niet.
 • De laatste etappe
  Late start en langzaam begin maar aan het einde een uur volle bak.

Dit vertel ik mijn (klein)kinderen over deze Vuelta
Ik verzwijg de Vuelta en maak ze wijs dat dat litteken op mijn kuit van een gevecht met een leeuw is. Klinkt vast indrukwekkender.

Dit moet iedereen nog weten over deze Vuelta
Dankzij iedereen die een investering heeft gedaan in de vorm van de hoogtestage was ik een paar procent beter. Iedereen daarvoor bedankt, jullie maakten het verschil!

#Noterajes

 

Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Related Post

Geef een reactie