Net als vorig jaar gaan we tijdens deze Vuelta de vinger aan de pols houden bij Jetse Bol. De West-Fries, die nog niet zo lang geleden werd ingelijfd door de Spaanse pro-continentale ploeg Burgos-BH, rijdt zijn derde grote ronde. Wij gaan op onregelmatige basis met Jetse (b)appen en doen daarvan verslag op deze site.

Vlak voor de openingstijdrit in Malaga hadden we contact met Jetse en vroegen we hem hoe hij in zijn vel zit bij zijn nieuwe team. ‘Of ik mijn ploegmaten en de staf al een beetje ken? Yes, dat zit wel goed. We hebben met dezelfde groep in de ronde van Burgos en Clasica San Sebastian gekoerst. De namen zitten inmiddels wel in het koppie. Sowieso is het met je ploeggenoten altijd makkelijker, dan kan je als je het even niet meer weet op de bovenbuis spieken ;).’

‘Het verschil tussen Manzana-Postobon en mijn nieuwe ploeg is dat alles iets meer Europees is hier, lees: gestructureerd en geordend. Het vooroordeel over Zuid-Amerikanen is wel bevestigd, zonder Manzana tekort te willen doen. Er heerst hier bij Burgos-BH een beter topsportklimaat in mijn ogen. Ik rij inmiddels ook alweer een paar maanden op mijn nieuwe BH rond. Gelukkig kon ik mijn hoogtestage ook al doen op mijn nieuwe fiets zodat ik wat kon werken aan het afstellen. Fijne fiets!’

Jetse Bol reed zijn laatste koersen voor Manzana-Postobon in het voorjaar. Pas deze maand maakte hij zijn rentree, in de Clasica San Sebastian en de Ronde van Burgos. ‘Ik heb de Ronde van Burgos goed kunnen afsluiten. Het resultaat was misschien niet zo aansprekend als afgelopen jaar, maar de situatie was ook anders. Voor Clasica San Sebastian had ik een koersloze periode van 84 dagen! De waardes die ik wegtrapte waren goed en elke dag voelde ik mij iets beter. Conditioneel verscheen ik goed aan de startlijn, maar het koersritme ontbrak nog. Dat heb ik daar dus mooi kunnen opdoen. Ik wil de Vuelta weer net zo onbevangen invliegen als vorig jaar. De ploeg geeft mij die vrijheid, dus daar moet ik gebruik van maken. Het is niet zo dat ik een hoger verwachtingspatroon heb door de vorige Vuelta. Die ging ik met de zelfde doelstelling in: proberen een etappe te winnen.

Vorig jaar reed er naast Jetse Bol nog een West-Fries in de Vuelta: Peter Koning (van Aqua Blue). De twee maakten er toen een onderlinge strijd van. Koning is er dit jaar helaas niet bij. ‘Het West-Fries Kampioenschap is dit jaar inderdaad al beslist! Ik heb even gedacht om een gooi te doen naar de titel van Beste Gironees, maar aangezien onder anderen de broertjes Yates daar ook resideren… laat maar. Ik neem genoegen met de in mijn schoot geworpen titel van Beste West-Fries! (P.S. Tino Haakman, stuur de kampioenstrui maar op!)’

In de Vuelta 2017 reed Jetse Bol zich dankzij zijn sterke optreden behoorlijk in de kijker. En daar kwamen dus ook de nodige media op af. Hoe zit dat dit jaar? ‘Ik blijf natuurlijk weer een apart geval als enige Nederlander in een Spaanse ploeg, dus er is inderdaad wat extra aandacht. Ik schuif onder andere een paar keer digitaal aan bij de mannen van De Rode Lantaarn voor de podcast. Afgelopen week belden de mannen van de podcast In het wiel mij ook. Ikzelf ben een groot liefhebber van podcasts, dus dan is dat natuurlijk extra leuk. En natuurlijk heb ik tijd ingeruimd voor Bappen met Bol.’

Wie deze serie vorig jaar heeft gevolgd, weet dat Jetse Bol zich graag ontspant met een (e-)boek. Voorafgaand aan de Vuelta vroeg hij op social media om boekentips. Welke zijn het geworden? ‘Ik heb net De heilige Rita van Tommy Wieringa uit en ben nu bezig in Helicopter Heist, een boek over Zwedens grootste overval ooit. Ik lees graag, maar gedurende een koers moet het niet te zware literatuur zijn, zodat je het boek zo kunt wegleggen maar ook weer zo verder kunt lezen. Qua muziek houden op het moment Ray Barretto en Dire Straits mij rustig. Die Salsa van Barretto heb ik overgehouden aan anderhalf jaar in een Colombiaanse ploeg. Straks als ik moet knallen zet ik wat harders op, AC/DC of zo. Ik ben wel blij dat ik van de driedubbele Reggaeton af ben. Bij Manzana hadden ze de gewoonte om zowel voorin, als in het midden als achterin de bus hun eigen muziek te draaien. Niet erg op zich, al zou men oordopjes kunnen gebruiken…’

‘Op welke renner jullie moeten letten? Op 182, leuke gast! Maar zonder dollen: ik ben benieuwd naar het grote-rondedebuut van Mark Padun van Bahrain en Tao Geoghegan Hart van Sky. Wie ik als winnaar van de Vuelta voorspel? Lopez staat hoog bij de bookies maar ik hoop natuurlijk op een Nederlander, dan kom je natuurlijk uit bij Kruijswijk en Kelderman. Het wordt sowieso een mooie ronde!’

Vamos, Jetse!

 

 

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen