CorsicaHebt u dat ook gezien? Zaterdag en zondag werd in 190 landen een vijf uur durende promotiefilm voor Corsica uitgezonden. Glooiende groene landschappen, adembenemende azuurblauwe kustlijnen… en af en toe werden er zelfs wielrenners in beeld gebracht. Het kan bijna niet anders of de Tour is weer begonnen.

Hoofdrolspelers van de eerste dag: een onvoorspelbaar eiland, een voorspelbare valpartij, een vastzittende bus en een Duitser met geelzucht. Allereerst over dat eiland: afgaande op euforische reacties op Twitter en Facebook krijgt Corsica in de nabije toekomst een golf toeristen uit 190 landen te verwerken. Niet geheel onlogisch, het eiland heeft als bijnaam ‘ile de beauté’, of ‘eiland van de schoonheid’. Toch is een kritische noot hier op zijn plaats. Want niet Charleroi, Napels of Palermo is de criminele hoofdstad van Europa zo blijkt, maar de aankomstplaats van gister: Bastia. Eiland van de schoonheid, allemaal goed en wel, maar ‘murder capital of Europe’ is ook een bijnaam die kan tellen.

De Corsicanen waren naar verluidt zeer blij met de Tourstart. Het lokale filiaal van de Camorra en andere sympathieke dealers wreven zich al in de handen bij de komst van het grootste farmaceutische  evenement ter wereld.  Dat enthousiasme werd enigszins getemperd toen de plaatselijke capo werd uitgelegd dat de bolletjestrui niet wordt uitgereikt aan de beste bollendealer van het pak.

Mocht u desondanks toch beslissen om ginds eens te gaan fietsen, hebben we wat reisadvies voor u in petto, gratis en voor niks. Als u ooit al bergcols heeft bedwongen met de fiets, weet u dat u de man de hamer kunt tegenkomen. Die knipt ongenadig het licht uit. In Bastia kunt u de man met de hamer ook tegenkomen, met dat verschil dat hij het op uw knieschijven gemunt heeft. Die verbrijzelt hij ongenadig als u uw geld en mobieltje niet afgeeft. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Drang om te dringen
Genoeg gekkigheid, want er werd zaterdag natuurlijk ook gefietst. En gevallen. Dat is ondertussen een certitude in de eerste Tourweek, daar kan ook een bus die vastzit onder de finishboog niks aan veranderen. Behalve voor ondergetekende, die in zijn Tourprono op Marcel Kittel en Alexander Kristoff heeft gespeeld, is er weinig reden om te lachen.

De blik van de BelgenMet 198 renners naar de meet snellen, levert problemen op als alle van die 198 renners denken dat ze een rol te vervullen hebben en vooraan willen zitten. Daarom zeggen wij: finito, basta, schluss damit! Mogelijke oplossing: start de Tour met een bergrit. Laat etappe 1 aankomen op de Galibier of de Ventoux. Meer dan driekwart van het peloton wordt dan al op zodanige afstand gereden, dat de drang om te dringen en geen tijd te verspelen in de volgende vlakke rit al veel kleiner zal zijn. Maar goed, wij zijn stukjesschrijver voor Het is Koers en geen UCI-commissaris. En daar is waarschijnlijk een goede reden voor.

Frederik De Brant