De vraag of ik een baanclinic van Theo Bos wil volgen, kent natuurlijk maar één antwoord. Zaterdag 22 april om half twee meld ik mij dan ook op de wielerbaan in Apeldoorn bij de balie van BEAT Cycling Club. BEAT Cycling Club is een nieuw initiatief in de wielersport en wil onder andere de afstand tussen prof en liefhebber verkleinen. Zo’n clinic past dan ook uitstekend bij deze wielervereniging nieuwe stijl.

Ik heb een plekje in de middagploeg en zie nog net wat deelnemers van de ochtendgroep aan het werk. Herman ten Kate van BEAT staat klaar met koffie en cake. Hij vertelt mij dat dit voor hen ook een proef is. BEAT heeft ondertussen 500 pioniers (zo noemen ze hun leden) en daar willen ze graag iets voor doen. Theo Bos is als ambassadeur van BEAT natuurlijk een prachtig uithangbord en deze clinic is een mooie mogelijkheid om prof en liefhebber samen te laten komen. BEAT timmert hard aan de weg om in 2018 met deze clubopzet een profploeg te hebben en dan is dit contact erg belangrijk.

Theo Bos aan het woord

Als de mensen van de ochtendgroep met rode wangen van de inspanning terugkomen, is het woord aan Theo. Hij staat stil bij bepalende momenten in zijn carrière en vertelt op inspirerende wijze wat hij ervoor heeft moeten doen. Op de vraag vanuit het publiek hoe het is om nu zonder ploeg als professional te rijden, legt Theo uit dat BEAT Cycling Club hem juist kansen biedt. Bij een ploeg ben je gebonden aan afspraken en spelen verschillende belangen mee, terwijl hij nu bij BEAT kan doen wat voor hem belangrijk is. En Theo vindt het leuk om weer lid van een vereniging te zijn. Zo werd er bij de opbouw naar het WK door de andere leden meegeleefd. En dat is anders dan bij een profploeg.

De baan op

Dan is het tijd om zelf op de baan aan de slag te gaan. In de kleedkamer leren de deelnemers elkaar kennen. Er heerst een gezonde spanning. Niet iedereen heeft baanervaring, maar voor iedereen geldt sowieso: wanneer mag je tegen een echte topper fietsen? Op het middenterrein krijgen we allemaal een fiets aangemeten en dan kunnen we eindelijk het hout op. We worden in twee groepjes opgedeeld. Vijf renners rijden achter de trainer aan, vijf achter Theo Bos. Halverwege de clinic zullen we wisselen. We beginnen met wat slalomoefeningen op het rechte stuk om de fiets onder controle te leren krijgen en daarna gaan we steeds hoger de baan op – naar eigen kunnen en vertrouwen. Theo versnelt en een voor een moeten we eraf. Machtig om te zien met welk gemak hij rondrijdt.

Bij het wisselen hoor je eigenlijk vooral één geluid: hoe gaaf is het op de baan en vooral hoog op de schuine kant in de bocht. Vol adrenaline gaan we baan weer op. Met steeds meer gemak wordt er rondgereden en dat is maar goed ook, want de clinic wordt afgesloten met een tijdrit van één ronde. 250 meter alles geven, dan is het wel prettig als je je vertrouwd voelt.

#BEATtheBos

Het sportieve hoogtepunt is #BEATtheBos. Vijf prijswinnaars hadden elk hun eigen reden opgegeven om het in een kilometertijdrit tegen Theo Bos op te nemen. De een rijdt elke dag een kilometer naar zijn werk, de ander rijdt Alpe d’HuZes. De gezichten staan wat meer gespannen, er is altijd de stiekeme hoop Theo te verslaan. Maar helaas, hij is te sterk, ook al wordt het hem behoorlijk lastig gemaakt. Alle vijf worden voor hun inspanning beloond met een grote fles Kwaremont.

En dan is het tijd voor ontspanning. Spieren worden losgemasseerd, deelnemers krijgen informeel nog wat laatste tips van Theo. Het is dan misschien niet gelukt van Bos te winnen, maar we gaan allemaal als betere renner naar huis.

Fotos: Frans de Vries

Tijmen Moltmaker