Het is een beetje behelpen met het Nederlandse wielrennen. Want welke Nederlandse wielrenner wist de laatste jaren een grote koers op zijn naam te schrijven? Geen enkele, ben ik bang. Talent is er wel, en ereplaatsen zijn er ook af en toe. Maar een aansprekende overwinning is er al lang niet meer bij. Erik Dekker in Parijs-Tours 2004 is volgens mij de laatste geweest. 2001 was een aardig voorjaar, met Servais Knaven in Parijs-Roubaix en Erik Dekker in de Amstel Gold Race. Al beschouw ik Parijs-Tours en Amstel Gold Race als categorie 2 klassiekers. Knaven is dus de laatste geweest. Dat is dus alweer meer dan 10 jaar geleden.

Het is nog veel erger, want met uitzondering van Knavens Parijs-Roubaix dateren de laatste Nederlandse overwinningen in de andere vier grote klassiekers uit de jaren tachtig van de vorige eeuw! Terug in de tijd: 1988: Luik-Bastenaken-Luik, Adrie van der Poel; 1986: Ronde van Vlaanderen, Adrie van der Poel; 1985: Milaan-San Remo, Hennie Kuiper; 1981: Ronde van Lombardije, Hennie Kuiper.

Adrie van der Poel, Hennie Kuiper, dat is twee, drie generaties wielrenners geleden. Zeg nu zelf, dat is toch een beetje triest.

Afgelopen seizoen begon hoopvol met die schitterende overwinning van Sebastian Langeveld in De Omloop Het Nieuwsblad. Maar daarna werd het weer stil. Een podiumplaats voor Maarten Tjallingii in Parijs-Roubaix, dat wel, maar dit jaar weer geen Nederlandse overwinning in een grote klassieker. Het wordt dus weer eens tijd, want dit kan ik echt niet meer aan. Maar zelfs afgebladderde hoop doet leven.

Frank van Dam

Frank van Dam (1960) fietst af en toe, en blogt daar dan weer over. Leidt dus een zinloos bestaan. Kan niet klimmen, kan niet dalen. Hopeloos geval. Is liever lui dan moe. Wetenschapper. Publiceert dus veel, maar wordt nauwelijks gelezen. Heeft daar vrede mee. Heeft een voorliefde voor Italiaanse renners die koersen in België winnen. Vindt Luik-Bastenaken-Luik het mooist.


Favoriete boeken:


Frank van Dam

Latest posts by Frank van Dam (see all)