Belgen, Belgen en nog eens Belgen

By |vrijdag 13 mei 2016|

Raad het plaatje - 4 rennersHet internationale wielrennen moet in de jaren zeventig voor Belgen wel een beetje saai zijn geweest. Meneer Merckx kon er wat van maar in zijn kielzog deden nogal wat anderen niet veel voor hem onder. Vlamingen vooral. Oké, Gimondi, Zoetemelk, Moser, Raas, Hinault en Kuiper sputterden misschien wat tegen maar op grote zeges hoefde je in Belgenland vaak niet meer dan een maand te wachten.

Eric Leman, Jempi Monseré, Walter Godefroot, die andere Waler (Planckaert), Joseph Bruyere, Lucien van Impe, Frans Verbeeck, Patrick Sercu, Herman van Springel en – niet te vergeten – veelwinnaar en wereldkampioen Freddy Maertens.

En dan hebben we het nog niet eens over het afgebeelde viertal gehad. Roger de Vlaeminck won weliswaar 22 ritten in de  Giro, maar het eindklassement was nooit voor hem. Hij hoort er dus niet bij. De andere drie waren wel eindwinnaar, De Kannibaal zelfs vijfmaal.

Even een jaren-zeventig-overzichtje van het aantal Belgische zeges in de belangrijkste koersen. Van 1970 t/m 1979, op een totaal van 10 dus:

Tour de France:                5
Giro d’italia:                     6
Vuelta a Espana:              3
Milaan – San Remo :       7
Ronde van Vlaanderen:   7
Parijs – Roubaix:             8
Luik-Bastenaken-Luik:     8
WK op de weg:                 4

Bijna de helft van de Belgische zeges komt op naam van Eddy Merckx, dat wel…

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie