Boek: De verborgen motor – Martijn Veltkamp

By |donderdag 18 juni 2015|

Martijn Veltkamp is psycholoog. In het boek De verborgen motor analyseert hij met aansprekende voorbeelden van toen en nu het waarom binnen het wielrennen: waarom heeft een kleine kopgroep een grotere kans van slagen dan een grote kopgroep? Hoe kan het dat renners van TI-Raleigh het wielrennen lange tijd domineerden en dat Henk Lubberding als luxeknecht een palmares heeft waar de gemiddelde kopman voor zou tekenen? Dat Armstrong de meerdere was van Ullrich blijkt logisch. Dat Schleck uiteindelijk aan het kortste eind trok in zijn tweestrijd met Contador ook, alhoewel dit in de honderdste Tour de France niet zo had hoeven zijn.

In begrijpelijke taal en aan de hand van de relevante wetenschappelijke onderzoeken wordt in dit boek duidelijk uitgelegd hoe belangrijk intrinsieke motivatie is en dat extrinsieke motivatie naast een bron van bovennatuurlijke krachten ook een valkuil kan zijn.

Ik las dit boek ten tijde van een fietsreis door de Pyreneeën. Ik ben van nature geen klimmer en zag op tegen het hooggebergte. Ik wil niet zeggen dat dit boek mij er doorheen gesleept heeft, maar het gaf me wel degelijk bruikbare tips om een klim hors catégorie zoals de Tourmalet onbevangen aan te vatten. Ik weet bijvoorbeeld van mijzelf dat ik te weinig eerzucht heb om niet af te stappen. Ik fiets voor de lol, niet om als held de boeken in te gaan. Met die wetenschap en een gewicht van 100+ kilo kun je eigenlijk net zo goed niet beginnen aan een klim van 17 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6% en stukken tot 11%. Mijn motivatie om toch aan die klim te beginnen was simpelweg ‘nu we er toch zijn’. Ik stel me voor dat ongeveer de helft van de lezers nu denkt ‘wat een lul’; ook de bron van die gedachte wordt prima uitgelegd in dit boek.

Tot mijn eigen verbazing viel de klim wel mee en op de punten dat het even lastig werd kon ik mijzelf middels de opgedane kennis eenvoudig voor de gek houden, zodat afstappen niet eens in me op kwam. Een sterk staaltje toegepaste wetenschap, al zeg ik het zelf.

Naast leuk en leerzaam voor de sportieve fietser en geïnteresseerde wielervolger is het boek mijn inziens ook nuttig voor mensen die werkzaam zijn in de wielersport. Het boek leert je verschillende typen renners en hun motivatie te herkennen en belangrijker nog: hoe hiermee om te gaan. Het boek brengt goed onder woorden wat eenieder eigenlijk al wel weet, het aantal aha-erlebnissen was in mijn geval dan ook niet op twee handen te tellen. Alle theorieën worden uitstekend verduidelijkt met voorbeelden en anekdotes uit de praktijk. Aanrader!

De Verborgen MotorTitel: De verborgen motor
Auteur: Martijn Veltkamp
Taal: Nederlands
Bladzijden: 224
Uitgever: Prometheus Bert Bakker
Verschijningsdatum: juni 2015

Te koop via Bol.com voor €19,95

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Latest posts by Bas Van Eijk (see all)

3 Comments

 1. Alexander 18/06/2015 at 18:19 - Reply

  Vanmiddag net gekocht…. Ben benieuwd!

 2. Christ Hulskramer 16/07/2015 at 13:39 - Reply

  Fantastisch boek. De auteur legt met duidelijke taal uit hoe psychologie in de sport werkt en vooral in het wielrennen

 3. odyseus3 26/08/2016 at 10:41 - Reply

  Inderdaad een leuk te lezen en zeer compleet boek. Voor het lezen wisten we al “veel” maar nu begrijpen we het ook.
  En wat betreft de extrinsieke motivatie dwaalden mijn gedachten even af naar de financiële wereld.
  Voor hen die geïnteresseerd zijn in de historie van de vooral de Tour de France: http://www.cyclingpassions.eu/

Geef een reactie