100opmerkelijkOndanks het gezegde kan ik het niet helpen dat mijn eerste oordeel over een boek toch altijd bij het omslag begint. Het zou ook vreemd zijn om dat niet te doen eigenlijk. Dus weeg en draai ik het boek in mijn handen, sla het even open en laat de pagina’s door mijn vingers glijden. Mooi dik papier, bijeen gehouden door een harde kaft.

Direct in het begin word ik al verrast door de nummer 100, Guido Weijers. Waar ik aan wielrenners dacht, dacht Rose Mentink aan alles wat zich maar in de Tour beweegt of heeft bewogen. Bladerend door het boek kom ik zo renners, koks, verslaggevers, ministers en wat al niet meer tegen. Elk personage gevangen in een foto en een verhaal, waar ik verschillend op reageer.

Persoonlijk houd ik alleen al van lijstjes omdat ze volledig discutabel zijn, waarbij vooral vaak de toptien een heftig punt van discussie zou kunnen vormen. Hadden Kuiper en Rooks hier niet een plaats verdiend, is Jan Raas echt de onbetwiste nummer één? Alleen over plaats twee, Joop, is natuurlijk geen discussie mogelijk.

Een tweede reden waarom lijstjesboeken leuk zijn, is omdat je ze niet per definitie chronologisch hoeft te lezen. Zo begon ik achteraan voor de toptien om het daarna over te laten aan foto of willekeur om de volgende Nederlander aan het woord te laten. Alleen Mart heb ik links laten liggen – maar dat is persoonlijk.

Ik vind het jammer dat door de opzet van het boek al vrij snel het gevoel ontstaat dat iedereen in een ‘format’ is gegoten. Er is daardoor te weinig ruimte voor echte diepgang, alsof ook een Tourboek op niemand wacht. Soms wil je gewoon meer dan een pagina en soms mag het ook minder. Misschien had dat ook gekund door te spelen met de grootte van foto’s of juist een inleiding over de foto. In ieder geval is er steeds winst te behalen in de laatste alinea die vertelt wat er bovenaan al staat: ‘deze winnaarsmentaliteit levert hem de 64e plaats op.’

De 100 opmerkelijkste Nederlanders is een ongecompliceerd boek waar je tijdens elke Tour doorheen kunt bladeren en waarbij je af kunt vragen welke Nederlanders er dit jaar aan toegevoegd zouden moeten worden. De wielerextremist zal er niet door worden verrast; geen probleem lijkt me, aangezien het boek meer bedoeld lijkt voor de liefhebber.

De 100 opmerkelijkste Nederlanders in 100x Tour
Auteur: Rose Mentink
Uitgeverij: Tirion Sport
ISBN: 978 90 4391 507 6
Prijs: € 19,95
Bestel dit boek bij blueOn Bike

 

 

 

Niels Roelen

Niels Roelen werd als officier bij de landmacht uitgezonden naar Uruzgan. Na deze uitzending maakte hij zijn officiële schrijversdebuut met het boek Soldaat in Uruzgan. Blogt op en houdt nieuws bij op www.nielsroelen.nlElke mogelijkheid die hij heeft benut hij om te fietsen, ernaar te kijken, erover te schrijven of over na te denken.

Latest posts by Niels Roelen (see all)