Het was een tijdlang stil rondom Het is Koers-mascotte Jetse Bol. De Noord-Hollander reed dit voorjaar een paar koersen voor zijn Colombiaanse ploeg Manzana-Postobon, maar daarna verdween hij van het toneel. Althans, als het gaat om wedstrijden wielrennen – op social media konden we zien dat hij in de tussentijd vader werd en gewoon bleef doortrainen. Een paar weken geleden was daar ineens het nieuws dat hij per 1 augustus de overstap zou maken naar de Spaanse pro-continentale ploeg Burgos-BH.

We appen met Jetse Bol en vragen hem hoe die transfer tot stand kwam. “Burgos zocht versterking met het oog op de Vuelta, maar daar midden in het seizoen geschikte renners voor vinden is redelijk lastig. Via mijn manager wisten zij dat ik dit jaar niet meer in Europa zou koersen namens Manzana-Postobon. Zo is het balletje gaan rollen.”

“Of Burgos-BH het Roompot van Spanje is? Ja, het is zeker een mooie ploeg. Burgos-BH bestaat sinds 2008 en koerste tien seizoenen lang als continentale ploeg. Sinds dit jaar hebben ze een stap omhoog gemaakt naar het pro-continentale niveau. Ik mag ook meteen aan de bak: Ik begin aanstaande zaterdag gelijk met de Clasica San Sebastian. Geen rustig inkomertje dus, aangezien ik sinds mei niet meer heb gekoerst. Daarna rij ik de Ronde van Burgos, alvorens de Ronde van Spanje begint eind deze maand. Of ik Nederlandse koersen ga rijden? Die kans acht ik klein, haha.”

Jetse Bol reed dus geen koersen meer sinds mei, hoe heeft hij ervoor gezorgd dat de conditie op peil bleef? “De vorm is goed. Ik heb mijzelf voorbereid op hoogte in Andorra en heb hard getraind. Het is nu even afwachten hoe ik daarop reageer in de koers. De moraal is in ieder geval hoog! Mijn ambities in de Vuelta zijn hetzelfde als vorig jaar: frank en vrij erin vliegen, met als streven een etappeoverwinning. Ik heb bij Burgos-BH een contract getekend voor de rest van dit seizoen, dus voor volgend jaar ligt nog niets vast. Een etappezege zou daarbij vast goed doen, haha.”

Gaan we nog (B)appen met Bol de komende Vuelta? “Dat lijkt mij een strak plan!”

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen