Hulde aan de samenwerking die Froome (Sky) uit het geel fietste in week 2, etappe 12 (donderdag). Na al die dominantie van Sky is het ook voor de wielervolgers een verademing. Niet dat ik per se tegen Froome ben, het is vast een aardige man met leuke kanten al mist hij de X-factor, maar dat de uitkomst van een wedstrijd zo vast staat is killing.
Dus goed gewerkt, mannen! Of was er geen bondje tegen Froome?

Eén zinnetje dat me van alle nabeschouwingen bijbleef was: ‘Astana heeft geld genoeg om diensten in te kopen’. Diensten als: hulp bergop, sleuren op kop en bondje tegen renner X. Ik was het even vergeten dat dat kan en gebeurt. Wat zijn de mogelijkheden in week 3?
Aru (Astana) heeft het geel nog wél, maar geen ploeggenoten.
Sinds het Italiaans kampioenschap heeft Aru mijn sympathie doordat hij won in een shirtje van Scarponi. Daarom mag hij best nog een tijd genieten van het geel en elke gele dag opdragen aan zijn overleden maat.

Een andere topprestatie in week 2 leverde Koen de Kort (Trek-Segafredo). Ook in etappe 12. De Kort sleurde ijzersterk op kop in een lange ontsnapping, maar op de Port de Balès werd hij opgeslokt door de groep der favorieten. “Ik hoopte nog wat werk te kunnen doen voor Contador. Ik had een bidon voor hem meegenomen, maar hij wilde hem niet eens. Dus uiteindelijk heb ik maar weinig kunnen doen. (…) Maar morgen spring ik gewoon weer mee als de gelegenheid zich voordoet.”

‘Diensten inkopen is van alle tijden’, aldus de nabeschouwing. Dus ook van vandaag en van week 3. Wat sommige volgers vaak aanzien voor ‘onderweg afspraken maken’ als in ‘jij de etappe, ik de trui en daarna vrienden voor het leven’ is misschien vaker gewoon handel drijven. Het kan mij niet schelen wat het is. Ik hoop dat De Kort er een lange welverdiende vakantie van kan vieren en dat hij in één moeite door toch nog wat kan betekenen voor Contador.
Of voor Mollema. Of voor Landa, Aru, Uran, Quintana of Bardet.

Foto: Dé Hogeweg

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)