Het was geen leedvermaak, zeiden de jongens en meisjes van mijn favoriete wielerblog er nog even bij. Je moet gewoon weten, wij Nederlanders hebben geen idee. De hele Tom Boonen-kermis die in de Vlaamse media weer op gang wordt getrokken naar aanleiding van een stomme valpartij en opnieuw een gemist voorjaar, daar hebben wij geen enkele ervaring mee. Een oervlaams zottekot, dat is het.

Nee, dan de Nederlanders. Hebben vorig jaar een eenmalige winnaar van Parijs-Roubaix in een bootje over elke bevaarbare sloot in Nederland gesleurd. Want, hallo medaillespiegel! Dat doen wij Vlamingen inderdaad niet.

Als je één keer Parijs-Roubaix wint, mocht je in de familie-Planckaert bedelen om eventueel eens aan de volwassenentafel mee te eten. Vraag maar aan onze Jo, die is nooit voorbij de kindertafel geraakt met zijn Kuurne-Brussel-Kuurne. Met Kerstmis 1997 heeft hij wel eens mee mogen aperitieven maar toen konden de nonkels enkel praten over Frédéric Guesdon, en hoe zelfs een ezel op rolschaatsen daarvan geen sprint zou verliezen.

tommekeHet grote verschil tussen Vlamingen en Nederlanders? In Nederland blijft de pers nuchter en is het volk dronken van vreugde, in Vlaanderen zijn de supporters nuchter en nors en is de pers dronken. Niet eens van vreugde. Ja, onze media overdrijven gemakkelijk in de superlatieven. Als Kim Clijsters op 11 september 2001 gestopt was met tennissen, zou het eerste kwartier journaal daarover gaan. Maar wat wil je dan?

Je hoeft maar een blog of een lezersreactie te lezen en het is weer afbraakwerk. Dat Boonen een kermiscoureur is, altijd ook weer dat cocaïneverhaal, steeds opnieuw over de koersen die hij niet won in plaats van over de massieve, in dit tijdperk ongeëvenaarde erelijst. Wereldkampioen, groene trui en meer (semi-)klassieke zeges dan de rest van het actieve Vlaams-Nederlandse rennersgild samen. Mag het dan even?

Tom Boonen is geen jonge renner meer maar wij blijven het herhalen: Gilbert Duclos-Lasalle was bijna veertig toen hij twee keer Roubaix won. Jeannie Longo, deze week gespaard in een verschrikkelijke helikoptercrash waarin drie Franse voormalig sportkampioenen het leven lieten, moet ergens tegen de negentig jaar oud zijn en als we even niet opletten, wint zij ook dit jaar nog een paar koersen.

Wij geven het u op een briefje: die vijfde steen komt er. Ga dan eens in de kranten kijken. Wedden dat Roger De Vlaeminck een gastcolumn krijgt?

Herman Loos

Herman Loos (1981) is een klimmer gevangen in het te zware lichaam van een zwemmer. Hij woont in Tarbes, hoofdplaats van de Pyreneeën, en rijdt bijgevolg vaak bergop, traag genoeg om intussen elke meter van zijn cols te kennen.

Latest posts by Herman Loos (see all)