Boxmeer, Cavendish en pakhazen

By |donderdag 11 juli 2013|

Tom-Veelers1Twan Poels, oud-wielrenner en secretaris van Daags na de Tour Boxmeer sprong op van zijn stoel toen hij zag hoe Cavendish wel-of-niet een bewuste schouderduw uitdeelde aan Veelers, die daardoor lelijk ten val kwam. De jury van de Tour de France zag geen opzet in het spel van de Brit en de klacht van Argos-Shimano werd niet gehonoreerd. Voor Poels kon dit niet en om een statement te maken, kwam vandaag het nieuws naar buiten dat de organisatie van Boxmeer zulke brokkenpiloten niet aan de start wil want “het is niet netjes wat hij gedaan heeft” en “we hopen dat wij een betere jury hebben”.

Na een periode van onzekerheid kreeg Daags na de Tour eind juni toch groen licht om dit jaar gewoon weer op het programma te staan. Criteriums na de Tour zorgen voor ouderwets volksvermaak. Vaak kun je voor een bescheiden bedrag – of gratis – grote namen uit de Tour voorbij zien razen terwijl je meer bier inneemt dan je lief is en aan het eind van de rit wint er iemand die de zege vooraf al heeft gekregen. Tegen die tijd ziet de gemiddelde bezoeker zo dubbel dat het toch niet opvalt of er 100, 200 of 1000 renners over de finish komen.

Eén van die grote namen die in Boxmeer wist te winnen is Lance Armstrong. Een half jaar geleden vond de organisatie van Boxmeer het niet nodig zijn overwinning van de lijst te halen nadat zijn zeven Touroverwinningen geschrapt werden, want “het zij maar zo”. De Amerikaan won Boxmeer na zijn eerste Tourzege in 1999, voor Robbie McEwen en Servais Knaven. Ook Michael Boogerd mag zijn recordaantal van vijf overwinningen in Boxmeer gewoon houden ondanks zijn dopingbekentenis.

De jury van Boxmeer (die beter is dan die van de Tour, aldus Poels) staat dus voor winnaars die vooraf de overwinning al in hun zak krijgen en ex-pakhazen die na de grootste bekentenissen van de afgelopen jaren hun zeges mogen houden. Matchfixing en liegen wordt getolereerd, hartstikke netjes. Toch gek dat ze zich nooit zo hebben uitgesproken over de losse handjes van Jeroen Blijlevens of de vliegende bidons van Mario Cipollini. Of is Cavendish simpelweg onbetaalbaar en was de duw een extra zetje voor deze zwakke pr-stunt?

Kees de Jong

Kees de Jong (1986) begon met het kijken naar wielrennen in de jaren dat Pantani, Ullrich en Armstrong vochten om de prijzen. Kreeg op twaalfjarige leeftijd een veel te grote Raleigh die uit de vuilnisbak was gevist. Heeft de polders van de Kop van Noord-Holland als achtertuin en weet derhalve niet hoe het voelt om wind mee te hebben. Vindt afzien het mooiste wat er bestaat. Is naast fietsliefhebber ook fan van muziek en schrijft daar ook over.

Related Post

4 Comments

 1. Alexander 11/07/2013 at 15:21 - Reply

  Prima statement van de organisatie voor een schofterige actie… Dit soort taferelen wil je niet in Boxmeer, Wateringen of waar dan ook. Het bierdrinkend volk misschien nog wel, maar gelukkig zijn er echte liefhebbers die de organisatie van deze evenementen op zich nemenen en die een veiligwielerspektakel nastreven.

  jullie gaan daar redactioneel op in, de hele wereldpers schrijft over de actie van Cav. Daar heeft Twan Poels geen invloed op gehad toch? De beschuldiging van een zwakke PR-stunt vind ik dat ook onterecht.

 2. Jerry 11/07/2013 at 15:42 - Reply

  Het enige dat Boxmeer hiermee afgeeft is zijn eigen aanwezigheid. Gewoon even de actualiteit (ge/mis)bruiken om zichzelf even extra op de kaart te zetten. Cavendish heeft voor zover ik begrepen heb ook nooit in Boxmeer gefietst en heeft daar dus kennelijk ook geen enkele behoefte aan, dus het statement is werkelijk frappant.

 3. Jan 11/07/2013 at 19:55 - Reply

  Haha ex-pakhazen! Zal in die tijd wel het hele peloton zijn geweest toch dat “pakte”.
  Schrijver gaat in die zin helaas mee met het belerende toontje dat sommigen (of velen??) tegenwoordig afsteken tegen de bekenners van verregaande medische begeleiding!

  Dat Cav wordt geweerd vind ik ver gaan!!! Hoeft van mij niet!
  PR-stunt? hopelijk niet!!!

 4. studiovandalen 11/07/2013 at 20:36 - Reply

  zwak zou ik deze pr-stunt niet noemen… doorgaans valt het niet mee om een gat als boxmeer tot trending topic te verheffen…

Geef een reactie