Je ziet het er niet meteen aan af (toch?) maar dit zijn broers. Jonge broer Jean links en oude broer Louison Bobet rechts. Louison is de beste. Meest bekend als drievoudig Tourwinnaar maar hij won nog veel meer.

Jeans wint ook het een en ander, onder andere Parijs-Nice. ‘Werd eerst tot de wielersport aangetrokken nadat zijn broer daarin al opzienbarende successen had geboekt’, schrijft Leo Pagano in het plaatjesalbumpje dat in 1956 wordt uitgegeven door vloeipapierfabrikant/sigarettenpapier Rizla.

Bij doosjes vloeipapier, om je shag in te rollen, bevatte een plaatje van een wielrenner. 48 verschillende plaatjes kon je verzamelen, en in het albumpje ‘Revue der kampioenen’ plakken.

Terug naar Jean Bobet die in het peloton ‘de professor’ wordt genoemd. Dat komt uiteraard door zijn bril maar ook omdat Jean moderne talen studeerde aan de universiteit. In 1949 en 1950 wordt hij ook nog eens wereldkampioen op de weg, bij de universitairen.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop