hikshirt_prettycompleteriderMatteo Bono is niet wereldberoemd, je zou hem zelfs uitgesproken onbekend kunnen noemen. Handjevol zeges hier, ereplaatsje daar, maar verder moet hij het hebben van twee goed zichtbare neusgaten en een popsterrennaam. Het is niet eenvoudig om jezelf als gemiddelde wielrenner de geschiedenis in te rijden; wielrennen mag dan een sport vol verhalen zijn, die verhalen komen niet uit zichzelf, het zijn geen films die zonder dat je er iets voor hoeft te doen op je rug worden geprojecteerd. Je kunt een grote wedstrijd winnen of beter: op het nippertje verliezen, in een ravijn rijden of met een teamgenoot trouwen.

Wat je ook kunt doen, is met een paar welgemikte woorden de kern van het een of ander proberen te raken. Dat is veruit de minst inspannende manier om geschiedenis te schrijven, ik weet er alles van – ik doe zelf al zo’n vijf jaar vergeefse pogingen.

In de afgelopen vijf jaar heb ik – ruw geschat – zo’n anderhalf miljoen woorden geschreven en gepubliceerd, tot in de krochten van Het is Koers aan toe. Geen van die woorden hebben het tot de voorkant van een T-shirt geschopt. (Wel tot de binnenkant, trouwens).

Dat is – wederom ruw geschat – nul procent.
Dat zou je als een nederlaag kunnen beschouwen, en dat doe ik ook.

I’m a pretty complete rider. I go slow on every type of terrain.
– Matteo Bono

Matteo Bono schrijft niet of nauwelijks; hij zegt af en toe wat in een microfoon en doet er verder het fietsen toe. Toch staat er op de nieuwe Hetiskoers-T-shirts een heus Matteo Bono-citaat. Ik vind dat wonderlijk: je kunt kiezen uit een wereld vol citaten, uit Hegel, Hermans en Heinen, en dan wordt het uiteindelijk een Italiaanse knecht met geprononceerde neusgaten.
Je zou dat als een persoonlijke belediging kunnen opvatten, en dat doe ik ook.

Toegegeven, het is geen onaardig citaat, je zou het een geslaagd gebbetje kunnen noemen. Aan de andere kant: ze hadden bij Hetiskoers ook kunnen kiezen voor een ander citaat. Ik noem er drie:
• ‘Wielrennen is een dobbelsteen, en ieder getal kan boven liggen.’
• ‘Wielrennen, de sport van de fantasie.’
• ‘Als er iets beweegt, is het meestal een lichaamsdeel.’

Toevallig alle drie van mij, maar daar gaat het nu niet om.
Leuk voor Matteo Bono hoor, dat hij nu op een T-shirt staat. En dat u dat shirt allemaal gaat kopen en dan met Matteo Bono op uw borst rondloopt.
Heeft Matteo Bono ook eens wat.

Bestel nu het ‘I’m a pretty complete rider’ casual T-Shirt via onze winkel!

Het is een ecologisch verantwoord T-shirt met korte mouwen en V-hals. Inclusief verzending binnen Nederland betaalt u € 25.00. Voor verzending naar het buitenland rekenen we  €3.00 extra.

Frank Heinen

Frank Heinen (1985). Neerlandicus. Schrijft voor: HP/De Tijd, De Muur, Hard Gras, 8weekly, Spits, de Volkskrant, Hetiskoers, Nieuwe Revu, nrc.next en wie maar wil. Won: Hard Gras Prijs 2009. Auteur van 'Uit Koers'. Speelt: zaalvoetbal, squash. Supportert voor: renners die fijne verhalen opleveren en vervolgens vergeten worden.


Auteur van (of meegewerkt aan):