Cinema Hetiskoers presenteert de voorpremière van ‘The program’ op 15 november

flyer_TheProgramVolgens oud-prof Kevin Hulsmans kan acteur Ben Foster helemaal niet fietsen. Tijdens opnames voor de film ‘The Program’ reed Foster op een rechte weg zomaar de berm in, en belandde languit in het gras. Het gebeurde toen ze de scène opnamen waarbij Lance Armstrong (rol vertolkt door Ben Foster) de Italiaan Filippo Simeoni (rolletje van Hulsmans) tot de orde roept. Dat bekende moment, waarin de baas van het peloton een glimp omertà aan de wereld toonde, haalde vanzelfsprekend de biopic over Lance Armstrong.

‘The Program’ (USA 2015) is de film waarvan wielervolgers nu al ruim twee jaar snapshots zien langskomen. Geen documentaire zoals The Armstrong lie uit 2013, maar geacteerd drama, gebaseerd op de boeken van David Walsh, de Ierse journalist die Lance Armstrong jarenlang kritisch volgde. Filmmaker Stephen Frears (o.a. High Fidelity) koos de eerste ontmoeting tussen topsporter en journalist als vertrekpunt voor zijn film. Daarop volgt de hele periode van opkomst tot ondergang, een bekend verhaal dat in de afgelopen jaren al tot in de meest bizarre details is verteld. Nu is het de beurt aan Hollywood. Jesse Plemons (Breaking Bad) speelt Floyd Landis, Guillaume Canet is mad scientist Michèle Ferrari en Dustin Hoffman mag even opdraven in een rolletje als hoogste baas van een gedupeerd verzekeringsbedrijf. Hoofdrolspeler Ben Foster, die zich naar eigen zeggen zelfs dopeerde om zich in zijn karakter te verplaatsen, oogst tot nu toe veel lof voor zijn rol als cycling’s greatest fraud.
En dat terwijl hij niet kan fietsen.

Op zondag 15 november om 17 uur organiseren Hetiskoers en Kriterion (Amsterdam) een voorpremière van ‘The Program’. Na afloop van de film gaat Vincent Cardinaal in gesprek met Monique Huijdink. Zij schreef het boek ‘De Baas’, een psychologische thriller over het complot achter de schermen van de Tour de France.

  • The Program, Stephen Frears (2015)
  • Zondag 15 november, 17:00 aanvang, 18:45 nagesprek met Monique Huijdink
  • Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
  • toegang €9.50,- , student/cjp/stadspas €8,- en gratis voor Cineville-pashouders
  • Reserveren: 020 623 17 08

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) werkt als planoloog in de regio Amsterdam aan fietsprojecten. Schrijft o.a. voor Hetiskoers, Soigneur en De Muur. Bezoekt graag kasseikoersen en Wereldkampioenschappen. Is altijd voor de underdog. Wil nog eens een boek schrijven over kasseistroken in Nederland.

Heeft meegewerkt aan / Favoriete wielerboeken:Related Post

One Comment

  1. Peter de Brock 15/10/2015 at 09:47 - Reply

    Kaarten besteld! Nu nog dat boek van Monique Huijdink lezen.

Geef een reactie