Een wereld van verschil. Gisteren was het 9 graden, vandaag 1. Beide dagen heb ik op de MTB een rondje gefietst van om en nabij 30 kilometer. De eerste helft met inspanning door het bos op single tracks en de tweede helft rustig op de weg door de polder. Zo vang je, voor wat betreft het testen van deze jas 4 vliegen in 2 klappen. Dat is gemiddeld 2 vliegen in één klap.

craft-performance-bike-storm-fietsjack-zwart-roodDe zwarte uitvoering die ik getest heb ziet er goed uit. Niet te veel tierelantijntjes maar wel een herkenbaar design. De driehoekjes boven de borstpartij hebben naast een sportieve look ook de functie van luchtinlaat. De afwerking is prima in orde. Met 3 grote zakken op de achterkant, één zakje met rits op de middelste zak en een zakje met rits op de borst heb je genoeg opbergruimte. Het zakje op de borst heeft bovendien een kabel doorloop voor je muziekspeler. Het afsluitbare zakje op de achterkant is helaas iets te klein voor een grote telefoon, was mooi geweest als dat had gepast!

Op dag één, 9 graden en waterig zonnetje, heb ik gefietst met alleen een thermoshirt onder de jas. In eerste instantie bij het inspannend rondje door het bos is de jas iets te warm en breekt het zweet mij uit. Die nattigheid geeft natuurlijk ook problemen tijdens het tweede deel van de rit, het rustige tempo met fikse wind tegen door de polder. Alhoewel de jas aan de voorkant goed winddicht is komt via de ventilatie toch kou binnen en dat is niet handig als je bezweet bent. De vraag is of we dit een winterjas kwalijk mogen nemen. 9 graden is nu niet bepaald winterweer. 

Dag twee is de jas meer in zijn element. In de zon is het een graadje of 3, uit de zon rond het vriespunt. Ik kies voor een zweetshirtje en een thermoshirt als onderlaag. Ik heb het de hele rit, bos en polder, niet koud gehad. Wel wat fris maar zeker in het eerste deel was dat zeer welkom. In tegenstelling tot gisteren was het stuk door de polder bijna windstil en heerlijk zonnig. Ondanks, en dat zegt wellicht iets over het ademend vermogen, toch een nat zweetshirt krijg ik het deze keer niet koud.

Fietsen maakt ijdel. Je doet immers aan sport en dat moet mag resultaat hebben. Is het geen nieuw PR op Strava dan geeft de weegschaal je wel een compliment. Helaas is de jas minder complimenteus. De jas kleedt niet echt af getuige onderstaande foto :D

2015-01-17 11.29.06

En ja, ik heb mijn buik ingehouden! De jas in mijn normale maat (de “lengtemaat” XXL) zit mij niet strak om het lijf. Dat is handig als je met meerdere laagjes gaat werken maar een voorgaande test heeft aangetoond dat dit bij voldoende thermisch vermogen niet persé hoeft. Ik ben dan wel geen naturist maar bij het sporten is hoe minder kleding hoe fijner. Alhoewel de jas prima zit daarom toch een ietwat laag cijfer voor de pasvorm.

craft-performance-bike-storm-fietsjack-zwart-rood-backVoor de rest is de jas uitermate praktisch. Langere achterkant, reflecterende strepen, antislip aan de binnenkant en de jas zit prima óp en naast de fiets. De voorzijde is wind-en waterdicht. Met een adviesprijs van €119.95 aardig aan de prijs, echter heb je af en toe geweldige aanbiedingen: momenteel is de jas te koop voor maar €64.95 bij Futurum en dat is echt geen geld voor deze jas. Het cijfer 8 bij prijs/kwaliteit is daarom een gemiddelde van een 9 wanneer in de aanbieding en een 7 wanneer de adviesprijs gerekend wordt.

Craft Performance Storm winterjas

€64,95
7.4

Prijs/Kwaliteit

8.0/10

Pasvorm

7.0/10

Comfort

8.0/10

Ademend vermogen

7.0/10

Thermisch vermogen

7.0/10

Pros

  • Prijs
  • Afsluitbare zakken

Cons

  • Pasvorm