Stammie's Giro. De 100ste Giro d'Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb

Home/Giro d'Italia, Koers!/dag 1 | 100 flesjes bier

dag 1 | 100 flesjes bier

By |vrijdag 5 mei 2017|

Nibali liep er wat beteuterd bij. Quintana keek verveeld op zijn smartphone. De drie musketiers Mollema, Dumoulin en Kruijswijk struinden anoniem, bijna eenzaam rond. Het was overduidelijk. Tijdens de teampresentatie van de Giro gisteren was de internationale media slechts geïnteresseerd in één man.

De man van 90 kilo.
Tom Stamsnijder.

De dag begon ludiek. Een café aan de voet van de Stelvio kondigt een prijs aan. Te winnen tijdens de koninginnenrit van 23 mei. Maar liefst honderd flesjes bier is de beloning. Niet voor de nummer 1, want die krijgt al genoeg aandacht. Nee, deze prijs is voor de ALLERZWAARSTE renner van het peloton die deze helletocht van 222 kilometer -met Mortirolo en dubbele Stelvio- weet te overleven. Diverse media bombarderen Stamsnijder met zijn 90 kilo meteen tot grote favoriet. Op gepaste afstand gevolgd door de Duitser Rüdiger Selig van Bora-Hansgrohe, met een lachwekkende 80 kilo.

Ik probeerde me de onrust onder de renners van Team Sunweb voor te stellen. Moesten ze de kaart Dumoulin nog wel spelen? “Lekker belangrijk die roze trui. We willen dat bier!”, moet het hebben geklonken uit de dorstige kelen van de renners. Routinier Ten Dam besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien. Via Twitter riep hij openlijk op Stamsnijder tot beschermde renner te benoemen. “We moeten hem feeden en uit de wind houden, zodat ie zo min mogelijk vet verspeelt!”

Andere teams richtten jaloerse blikken richting de bus van Team Sunweb, waar Stamsnijder nog maar eens een Big Mac en een grote milkshake naar binnen slurpte. Een paar onbeduidende bergjes over en de buit zou binnen zijn.

Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet langer beheersen. Ik moest hem stellen. De vraag die de hele wereld bezighield.

“Hoi Tom, Martijn hier. Je bent wereldnieuws man! Maar euh….ik snap er echt niks van. Als jij 90 kilogram weegt dan heeft Dolf Jansen obesitas, speelt van Velzen bij Donar en gaat Gullit ons naar het WK loodsen. Dus verlos me van de kwellende onzekerheid. Hoeveel weeg je?”

-“75,8 kilogram. Schoon aan de haak.”

Ik stond even perplex.
Het zou ons toch niet gebeuren.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar.
Een prijs in de Giro.
Missen.

Al gauw won mijn realiteitszin het van het pessimisme. Ik maakte me vast weer druk om helemaal niks. De geruststellende persverklaring van Team Sunweb zou nu elk moment komen. De verklaring waarin renner, teamgenoten en management aangeven dat er geen enkele reden is voor paniek. Dat er nog veel moet gebeuren om Tom op de 90 kilo te krijgen, maar dat de weg naar boven is ingezet. En dat alle vertrouwen aanwezig is om de 100 flesjes bier alsnog veilig naar Nederland te loodsen.

Het komt allemaal goed.

 

Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb.

Martijn Kogelman

Martijn Kogelman

Martijn Kogelman is voormalig mooiweervoetballer die zich tegenwoordig probeert te meten op de korte triathlons. Gek op alles wat met sport te maken heeft, in het bijzonder wielrennen. Voelt zich in zijn element met zijn fiets in de bergen. Schrijft kleine wielerverhalen over gebeurtenissen die de televisie en de kranten niet halen. Maar het daglicht wel verdienen, omdat ze te waardevol zijn om geheim te blijven. Zie www.gruppetto.nl
Martijn Kogelman

Latest posts by Martijn Kogelman (see all)

Related Post

Geef een reactie