Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb

Home/Giro d'Italia, Koers!/dag 2 | een mooi stel

dag 2 | een mooi stel

By |zaterdag 6 mei 2017|

Begin april 2017. We staan in de deuropening van zijn woning in een Twents dorpje, dat bij mij vooral bekend is om zijn dorstige tentfeesten. Vandaag bespreken we met Tom de plannen voor een blog rondom de Giro.

“Kom binnen. Jullie zijn toch niet bang voor de hond hè?”, vraagt Stamsnijder bezorgd.

Dex wacht het antwoord niet af en heeft inmiddels zijn kop al om de gangdeur gewrongen. Een stel trouwe hondenogen staart ons aan. Enigszins verwonderd over wie het nodig vindt zijn middagdutje te verstoren.

Dex beweegt zich in soort vertraging door het universum, waarbij iedere verplaatsing er eentje teveel lijkt. Met zijn rust, mooie kop en atletische torso moet je wel sympathie voor deze viervoeter voelen. De liefde is gelukkig wederzijds.

Alsof we hier met Martin Gaus zelf staan, beschrijft Stamsnijder de kenmerken van de hond.
“Rhodesische Pronkruggen zijn erg trouw, maar ook eigenwijs. Ze kunnen behoorlijk lui zijn. Maar vergis je niet, als ze buiten komen zijn het echte jachthonden. Hun snelheid, kracht en uithoudingsvermogen zijn enorm.”  

Mijn gedachten dwalen terug naar het gesprek dat we een paar maanden eerder voerden met teamgenoot Dumoulin.

“Ieder team heeft een type Stamsnijder nodig. Iemand die altijd controle heeft over de situatie. Sociaal, rustig en verantwoordelijk. Tegelijk kan hij machtig hard trappen en haalt hij er voldoening uit om zich weg te cijferen voor het teambelang. Stammie gaat altijd voor je door het vuur, is enorm loyaal. Het is net een trouwe lobbes. Maar dat laatste moet je maar niet tegen hem zeggen. Neemt ie me niet in dank af vrees ik.”

Die middag praten we drie uur lang ononderbroken over de koers. Gedurende het hele interview houdt Stamsnijder aandacht voor Dex. En omgekeerd. Zoals een knecht oog heeft voor zijn kopman en een kopman voor zijn knecht.

Het is dus echt waar. De baas lijkt op zijn hond en de hond op zijn baas.

 

Stammie’s Giro. De 100ste Giro d’Italia in het wiel van Tom Stamsnijder, Twentse meesterknecht van Team Sunweb
Martijn Kogelman

Martijn Kogelman

Martijn Kogelman is voormalig mooiweervoetballer die zich tegenwoordig probeert te meten op de korte triathlons. Gek op alles wat met sport te maken heeft, in het bijzonder wielrennen. Voelt zich in zijn element met zijn fiets in de bergen. Schrijft kleine wielerverhalen over gebeurtenissen die de televisie en de kranten niet halen. Maar het daglicht wel verdienen, omdat ze te waardevol zijn om geheim te blijven. Zie www.gruppetto.nl
Martijn Kogelman

Latest posts by Martijn Kogelman (see all)

Related Post

Geef een reactie