Dagboek Tour (22): Eenendertig redenen om met Richard Virenque te dwepen

By |zaterdag 22 juli 2017|

– Je bent een Fransman.
– Alsof Virenque het systeem heeft uitgevonden. Hij was een slachtoffer en daar draagt hij tot vandaag de gevolgen van. Arme Richard.
– Je heet niet Willy Voet.
– Je heet Richard Virenque.
– Je bent renner en vindt het prachtig dat Virenque die alles symboliseert wat er mis is met het wielrennen, je teergeliefde sport mede in de ondergang heeft gestort zonder dat hij ooit tot inkeer kwam.
– Je bent renner en je hebt je dagenlang over het vraagstuk gebogen wat nu het hypocrietst is: bezoedelde figuren adoreren uit een smoezelig verleden of die figuren uitspuwen en tegelijk verzorgd worden door een arts die in die tijd furore maakte. En je hebt een keuze gemaakt.
– Je bent renner en vindt alles wat Virenque deed helemaal niet erg. Dat hij loog, bedroog en hiervoor schoorvoetend of niet verantwoording aflegde? Ach, je weet intussen zelf ook hoe de wielersport in elkaar zit, getuige hiervan je meest recente successen.
– De spraakmakendste renners zijn die weerzin of blinde liefde opwekken dankzij of ondanks hun mateloze gebreken, waarom dan als renner niet in hun voetsporen pogen te treden?
– Je bent de moeder van Virenque.
– Je vindt Voeckler te arrogant.
– Uitslagen schrappen? Onbetamelijk. Je vindt dat het verleden van de Tour verering verdient. En niet ironisch, maar zonder schroom of terughoudendheid.
– Je bent geobsedeerd door wielrennen omdat geen andere sport haar verleden zo overtuigend weet te recycleren en je helpt waar kan graag een handje.
– Je acht de verheerlijking van Virenque zo absurd dat de verleiding te onweerstaanbaar is om er niet aan mee te doen.
– Je meent het niet echt.
– Je bent al eens in Frankrijk geweest.
– In tegenstelling tot Virenque fietste Warren Barguil nog niet toen je het wielrennen ontdekte.
– Het succes van het wielrennen bestaat bij de gratie van voor de ene helft malafide en voor de andere helft onuitstaanbare figuren, dus.
– Je bent de vader van Virenque.
– Wielrenners zijn acteurs en je hebt principieel het meeste sympathie voor de onhebbelijkste karakters.
– Je waant je onoverwinnelijk.
– Je bent hetzij wielerliefhebber hetzij renner en vindt: ‘Zo verderfelijk is epogebruik nu ook weer niet.’ Een van de twee denkt: ‘Anders zit ik met een probleem.’
– Je andere grote jeugdidool heet Laurent Roux.
– Je ethisch kompas is ontregeld.
– Je vindt je ethisch kompas van geen tel in dezen.
– Je ethisch kompas is niet ontregeld, maar reageert niet abnormaal bij de naam van Virenque.
– Virenque was je jeugdidool en voortschrijdend inzicht is te vermoeiend.
– Haters gonna hate.
– Virenque won zevenmaal de bolletjestrui, je vindt dat wel volstaan als verantwoording.
– Wie je verafgoodt, zegt iets over de persoon die je wenst te zijn, in jouw geval dus Richard Virenque.
– Patrick Lefevere was er na de schorsing van Virenque die toch ettelijke maanden duurde als de kippen bij om hem een contract onder de neus te duwen, dus wat is het probleem?
– Je kent Davide Rebellin niet.

Matthias Vangenechten

Matthias Vangenechten (geboren in het jaar dat Rebellin zijn eerste profwedstrijd reed en ook op de dag dat Eddy Merckx het levenslicht zag) gelooft dat ironie en twijfel het bestaansrecht van wielrennen zijn, al is hij daar niet zeker van. Er lag een grootse carrière voor hem in het verschiet als sportjournalist, maar gelukkig herwon hij tijdig zijn zelfrespect en schrijft hij nu obscure blogs vol. Matthias kent nog altijd alle Nederlandse Girowinnaars uit het hoofd.

Related Post

Geef een reactie