Dankjewel, Raymond Kerckhoffs en De Telegraaf

By |woensdag 8 maart 2017|

(Direct door naar de rectificatie?)

Zoals ieder volk de lijsttrekkers krijgt die het verdient, zo heeft ieder dorp de krant die het verdient. In Uden hadden wij het Udens Weekblad. Iedere week verkoos de redactie van het Udens Weekblad de Miss Udens Weekblad. Nathalie, Wendy of Daphne ging dan levensgroot op de foto – meestal met haar paard – en mocht iets vertellen over haar werk in de plaatselijke kapsalon, over haar hobby’s en over haar vriend (meestal vielen de laatste twee items samen, zoiets als ’Hobby: mijn vriend Erwin’).

Behalve voor de zinnenprikkelende pin-up ruimde het Udens Weekblad iedere uitgave een hele pagina in voor Goed Nieuws. ‘Burgemeester Jansen: ‘Het is goed wonen in Uden.’ Of: ‘Prins Berry d’n zesenzestigste: ‘Ik heb veel zin in Carnaval dit jaar.’

Prima rubriek.

Ik moet toegeven dat ik al enige tijd niet meer aan de Goed-Nieuws-show gedacht had, toen ik deze week een tweet van Telegraaf-verslaggever Raymond Kerckhoffs voorbij zag komen. Hij stuurde een linkje de wereld in naar een interview met Alberto Contador. Dat zag er zo uit: ‘Alberto Contador: “Rol van Bauke cruciaal voor derde Tourwinst”.’

We kunnen nu wel op alle flauwe slakken zout gaan leggen – bijvoorbeeld over de vraag of de rol van Bauke cruciaal is of dat Bauke een cruciale rol speelt? – maar dat ontneemt ons het zicht op waar het om gaat: het knappe staaltje journalistiek dat Kerckhoffs hier laat zien. Hij slaagt er in om de niet erg spraakzame Spanjaard een paar opvallende uitspraken te ontlokken. Zo begrijp ik dat ‘El Pistolero’ niet erg van het Nederlandse weer houdt, dat hij de Tour de France voor de derde keer wil winnen, dat er factoren in de Tour zijn waar je geen invloed op hebt, en dat het Sky-team een sterk blok is.

Klap op de vuurpijl, in mijn bescheiden optiek, is de openheid waarmee Contador over Bauke Mollema spreekt. Daar zie je dan ook de toegevoegde waarde van de embedded wielervolger die Kerckhoffs is. Niks glamour: het hele jaar volgt hij het peloton op de voet. Van Dubai, de Algarve en de Cote d’Azur tot Lombardije: Raymond staat er. Dat dit investeren in de relaties met de sterren in de koers hard werken is en niet altijd meteen iets oplevert, moge duidelijk zijn. Maar wie enig geduld heeft én een neus voor journalistieke pareltjes, komt op een bepaald moment altijd aan z’n trekken in De Telegraaf. Want Contador blijkt Bauke Mollema ‘enorm te respecteren’. ‘Bauke is iemand die in alles wat hij doet enorm professioneel is. (…) Hopelijk kan hij in de Giro meestrijden voor de eindzege.’

Het kan de laatste tijd dan wel salonfähig zijn om af te geven op de media – Donald, Geert, Henk K., are you reading? – maar ik vind dat we ook wel eens naar de positieve uitzonderingen mogen kijken. Voor mij is het journalistieke glas halfvol.

Dank hiervoor, Raymond Kerckhoffs en De Telegraaf!

Ik heb nu al zin in de klassiekers (‘Niki Terpstra is er klaar voor’), in de Giro (‘Tom Dumoulin gaat voor hoge klassering’) en de Tour (‘Froome roemt cruciale rol meesterknecht Wout Poels’).


Naschrift, rectificatie, excuses. (Tekst gaat verder onder de tweets!)

Donderdagavond, ruim een dag na het publiceren van dit stukje, piept mijn telefoon. En nog een keer. Nog eens. Ook al sta ik te koken, biefstuk en spaghetti natuurlijk, toch check ik even de berichten. Er zal toch niets ergs gebeurd zijn? Het blijken twittermeldingen te zijn. Een tsunami, zou Geert Wilders het noemen. Of het erg is? Ja en nee. Wat blijkt? Raymond Kerckhoffs heeft mijn stukje onder ogen gekregen en heeft meteen gereageerd op twitter met de opmerking: ‘Goed dat je niet eens kijkt wie het stuk op telesport.nl geschreven heeft. Respect!’ Ai. De schrijver blijkt een Telegraaf-collega te zijn. Mijn eerste reactie is er een van schaamte. Dom en slordig, Peters! Ik bied Kerckhoffs op twitter mijn welgemeende excuses aan, die hij sportief aanvaardt. De rest van de avond denk ik er verder over na. En hoe langer dat duurt, hoe zekerder ik het weet: juist mijn foutje en de reactie van Kerckhoffs bevestigen het punt dat ik wilde maken. Het maakt geen bal uit wie de stukjes op telesport.nl schrijft. Guusje, Hansje of Raymondje: ze zijn volledig inwisselbaar. Allemaal even nietszeggend, vol met dezelfde clichés. Ook zijn ze bijna altijd gebaseerd op input van hetzelfde clubje ouwe bekenden in de wielersport – afkomstig uit het oude wielrennen – waardoor de heikele thema’s ontbreken en kritische journalistiek ver te zoeken is. Ik wed dat Kerckhoffs zelf drie keer heeft moeten checken of het stukje stiekem toch niet van zijn hand was. En dat zijn triomfantelijke tweet ‘Ik heb het niet eens zelf geschreven hahahaha’ voortkwam uit een mengeling van opluchting en verbazing. Nogmaals: ik snap dat Kerckhoffs zich verdedigt, en in dit specifieke geval terecht. Het is alleen jammer dat hij niet de indruk wekt de kritiek ter harte te nemen. Blijkbaar doet kwaliteit er niet toe, in zijn krant. Arme lezers.

Sander Peters

Als Sander Peters (1974) geen teksten schrijft, zit 'ie op de fiets. De racefiets dus. Een Trek, lekker degelijk. Want klussen aan z’n fiets, daar houdt ‘ie niet zo van. Ook niet zo’n fan van clichés en pseudo-intellectueel geneuzel over de koers (Hoogmis, Koers Van De Vallende Bladeren, Hel Van Het Noorden, Il Lombardia, etc.). Dol op macaroni-met-smac-en-kaas en de Vuelta.

Related Post

3 Comments

  1. Duk Bekema 08/03/2017 at 13:36 - Reply

    Is ironie niet een beetje uit de mode?

  2. Léon 09/03/2017 at 21:55 - Reply

    Als je zo graag fietst, kun je dat voortaan beter doen dan wat proberen te schrijven, in al jouw ‘bescheidenheid’. Je hebt niet eens de opmerkingsgave om te zien wie wat heeft geschreven waar jij dan nog een oordeel over hebt….topper!

  3. marein 14/03/2017 at 10:01 - Reply

    ik wil dat visie-gesprek tussen peters en kerckhoffs wel lezen.

Geef een reactie