De bieren van de Ronde van Vlaanderen geproefd. En, wat vinden we ervan?

By |zaterdag 30 maart 2013|

Bierbaas Bas van Eijk had van de organisatie van de Ronde van Vlaanderen Live de vrije had gekregen bij het uitzoeken van de bieren voor de editie 2013. Twee voorwaarden: lekker én méér (dan in 2012). Dus toog Bas op een winterse maartdag naar Vlaanderen om daar brouwerijen in de kleinste uithoeken te zoeken. Goed, dan heb je wel véél bier, maar is het ook lekker? Het is Koers! vroeg aan de bierbloggers van bestetotnutoe.nl om de bieren te proeven, te karakteriseren en te beschrijven. De heren hebben een fijne avond gehad, zo meldden ze ons. Afijn, leest u zelf maar.

KoerseklakskeKoerseklakske 5,5% Brouwerij Gaverhopke

Gebrouwen als eerbetoon aan Briek Schotte maar eigenlijk een salut aan alle Flandriens. De Vlaamse kasseienkoningen die altijd aanvallen. In elke koers. Die er altijd voor gaan. En die dan nooit winnen maar wel na aankomst een pintje drinken.

Een van de beste etiketten ooit op een bier. Huis-tuin-en-keuken-photoshop van het betere soort. Puur en eerlijk en gegarandeerd zonder tussenkomst van een ontwerpbureau. Zo zien we het graag. Het bier is het ook niet helemaal. Begint zoet en eindigt bitter maar over de hele linie te dunnetjes. Maar wel bier met karakter en gebrouwen met liefde voor de koers. Verplichte kost dus.

Valeir Extra 6,5% Brouwerij Contreras

valeir-extraZo’n echte kleine Vlaamse brouwerij, dat is Conteras. En wat doe je als De Ronde door je dorp komt? Dan brouw je er een bier voor. Dat is Valeir Extra. Een eerbetoon aan de Ronde van Vlaanderen van 2007. Maar zo lekker bevonden dat hij is het assortiment mag blijven.

De Valeir Extra heeft een hele sterke geur van hennep en munt. Geen bier dat gelijk vrienden maakt. Pas als de helft van je glas leeg is wen je aan die sterke kruidige smaak en na een paar slokken vind je het toch wel jammer dat je glas bijna leeg is. Ze noemen het een IPA (India Pale Ale) maar iedereen begrijpt dat die term puur marketing is. Dit is op en top Vlaams, gebrouwen met een gulle hoeveelheid hop.

Giesbaars Muurken 7% Proefbrouwerij

muurkenDrie vrienden. Een café bovenop De Muur. Wat doe je? Je brouwt met zijn drieën een bier. Als eerbetoon aan De Ronde. Als ode aan de beroemdste helling van de koers. In 2011 is hij klaar. En wat doen ze? Ze verleggen het parcours en doen De Muur niet meer aan. Daar sta je met je bier in een leeg café.

De tragiek, te mooi om geen verhaal te zijn. Vlaamser wordt het niet. En zo smaakt Muurken ook. Hij ruikt naar stront en smaakt naar wybertjes. Een heftig bier. Bier met karakter. Mooi en lelijk, lekker en vies. Bij elke slok hoor je die schreeuw: breng De Muur terug in de ronde.

Bryggja Tripel 8,5%

bryggjaBij bier uit België hoort natuurlijk een tripel. En bij Belgen zit het brouwen in het bloed. De Bryggja Tripel won de prijs voor het beste hobbybier van 2012. Met de complimenten van Brouwland, de grootste winkel voor brouwspullen in Europa.

Ach, een tripel. Een mooi bier voor op het laatst. Blond, kruidig, zwaar en alcoholisch. Daar kun je een koers wel mee afsluiten. Deze van Bryggja (Brugge op zijn Scandinavisch) is volgens de makers een katerloos bier. Of ze garantie geven weten we niet, maar je moet het gewoon eens proberen.

Al deze bieren kun je a.s. zondag in Ekko (Utrecht) proeven tijdens de Ronde van Vlaanderen Live. Bovendien is er Kwaremont Blond van de tap! De zaal is om 13 uur open.

Bestetotnutoe.nl

Hayo en Arnoud zijn de bierdrinkers van bestetotnutoe.nl. Zij drinken bier met een missie: ze zijn steeds op zoek naar het beste bier dat ze tot nu toe gedronken hebben. Lukt dat? Meestal niet natuurlijk, maar soms wel. Hoe dan ook, bij bestetotnutoe is de reis leuker dan de bestemming.

Related Post

Geef een reactie