De bijgewerkte Top vijf frituren om te bezoeken tijdens de Vlaamse voorjaarskoersen

By |dinsdag 25 februari 2014|

HPIM1767.JPGVlaanderen zal het laatste werelddeel zijn – en ik spreek bewust over werelddeel – waar de koers zal verdwijnen. Omdat het maar in één land, in één werelddeel Vlaamse kermis is. En omdat bij die Vlaamse kermis koers hoort. Weet je dat deze week een Hollander heeft uitgezocht wat de beste vijf frietkoten zijn op het parcours van de Ronde van Vlaanderen? Neem van mij aan dat er bijzonder veel wielertoeristen zijn die zich in de handen wrijven dat het wielerseizoen in België eindelijk begint.’  (José De Cauwer, vorig jaar in Het Nieuwsblad)

 

Reken maar dat wij ons in de handen wrijven.
We hoorden van een parketvloerploeg die alles won wat er te winnen viel in verre oorden waar geen pint getapt wordt en geen puntzak te krijgen is. Het ging het ene oor in en het andere uit. Dat ze het straks maar laten zien op de Molenberg en de Lange Munte, dachten we.
We keken naar een open NK schaatsen in een subtropisch oord dat zo mogelijk nog verder weg ligt, maar waar tenminste nog pils geschonken werd, ook al was dat Heineken. Wintersport in een badplaats, genoeg daarover. De Omloop staat voor de deur. Het départ réel van een nieuw wielerseizoen.
We gaan eraan beginnen.

Vorig jaar presenteerde Hetiskoers vlak voor de opening van het wielerseizoen een lijstje met Vlaanderens beste frituren. Want voor wie de koers volgt achter de dranghekken is friet de vanzelfsprekende maaltijd. Het is overal verkrijgbaar, stilt de honger en spoelt bovendien goed weg met een fris pintje. En een puntzak warmt de handen tijdens het lange wachten langs het parcours op een frisse voorjaarsdag. Zoals iedere culinaire gids is ook de onze nauwelijks een jaar later alweer al aan enkele aanpassingen toe. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn volgt hier de bijgestelde Top vijf frituren om te bezoeken tijdens de Vlaamse voorjaarskoersen.

 

GoudenSate_Gent5. Gent, de Gouden Saté
Vorig jaar gebeurde er iets opmerkelijks. Een dag nadat schrijver Herman Chevrolet op de top vijf reageerde en frituur de Gouden Saté in Gent aanprees, overleed uitbater Julien. Dat was amper drie dagen voor de Omloop. Julien Taghon (73) bakte meer dan dertig jaar frieten op de hoek van de Overpoortstraat met het Sint Pietersplein in Gent, precies daar waar de Omloop jaarlijks finisht. Het Nieuwsblad maakte er een bericht van en Julien werd in volle finale nog herdacht tijdens de uitzending van Sporza. De uitvaart vond plaats in de St. Pieterskerk, op nog geen vijftig meter van zijn frituur.
Juliens bekendste snack was de ‘Hugo Claus’: friet met mayonaise, stoofvleessaus en een frikadel in stukjes. Tegenwoordig staat schoonzoon Peter achter de frietketels van de Gouden Saté. Het eerste dat Peter deed was de ‘Hugo Claus’ van de menulijst schrappen. Wie nu vraagt om de populaire huisspecialiteit, krijgt ‘een Julienke’.


4. Wevelgem, friture Cupido

Wanneer de renners onder de rode vod van de Menenstraat doorrijden kunt u eerste rij staan terwijl u een perfect gebakken frietje van Cupido steekt. Prima zicht op de traditionele spurt aan het slot van Gent-Wevelgem. En u hoeft zich tijdens het wachten niet te vervelen bij Cupido. Er is een leesmap, en het echtpaar dat de frieten bakt – Dorine en Christian – heeft een zeer uitgebreide Coca-Cola verzameling voor de klanten tentoongesteld in een eindeloze rij vitrinekasten.
Probeer zeker de huisgemaakte Tartare!

friet_uit_Harelbeke


3. Harelbeke, Marktplein
Op het Marktplein staat een frituur, en als er koers is ligt de finishlijn daar tegenover. Welkom in Harelbeke, waar ze de zaken niet moeilijker maken dan ze zijn. Ieder jaar trekt de organisatie van de E3-Prijs een groot scherm op en wie honger heeft kan vanuit het frituur toekijken hoe Tom Boonen op weg is naar zijn zoveelste zege. Het plein bij de finish staat dan vol met kramen, van gedroogde vis tot bookmakers-met-schoolkrijtjes, maar kiest u vooral voor de kwaliteit van friturist Curd Gheysen. Zijn friet is meer dan voortreffelijk, verder geen bijzonderheden. Het frituur heeft zelfs geen officiële naam.
Let op: ook het Marktplein van Harelbeke ontkomt niet een vernieuwingsoperatie. En het is dan nog maar de vraag of het naamloze frituur zijn plek opnieuw mag innemen. Advies aan iedereen die van plan is de E3 in Harelbeke te gaan bezoeken: neem er eentje zolang het nog kan.


2. Erpe-Mere, Frituur Happy
Het treft dat aan de Oudenaardsesteenweg in dubbeldorp Erpe-Mere Frituur Happy is gevestigd. Een prima plek voor afstekers: je rijdt er zo weer vandaan, op weg naar een volgende doorkomst in de Vlaamse Ardennen. En met een goed gevulde maag, want bij Happy dansen de frietjes op 180 graden in hun ketel. Wie geluk heeft treft oud-coureur en kasseispecialist Kevin van Impe in de bediening.


1. Oudenaarde, Frituur De Markt

Op nauwelijks honderd meter van het Centrum de Ronde in Oudenaarde ligt frituur de Markt. Druk bezocht tijdens de Ronde sinds de koersdirecteur besloot de finishlijn in Oudenaarde te trekken. Een volkomen logische beslissing, zo weet iedereen die wel eens op de Halsesteenweg in Ninove is geweest, maar dat terzijde.
De zaak heeft een doorsnee cafetaria-interieur, maar neem uw pak frieten en ballekes in tomatensaus gerust mee naar buiten, want het marktplein met het gothische stadhuis en de St. Walburgakerk zijn het aanzien meer dan waard.
Kun u het frituur niet vinden? Vraag Freddy Maertens even de weg na uw bezoek in het Centrum de Ronde.

Smakelijk!

 

frituur Happy Erpe MereAdressen: 

De Gouden Saté, St Pietersplein 28, Gent.

Cupido, Menenstraat 382, 8560 Wevelgem

Marktplein, Marktplein Harelbeke

Frituur De Markt, Markt 28, 9700 Oudenaarde

Frituur Happy, Oudenaardsesteenweg 33, 9420 Erpe-Mere

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) is auteur van 'Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland' (uitgeverij Spectrum, 2018) en schrijft artikelen voor o.a. De Muur, Fiets magazine, Soigneur en Bicycling. Neemt zo nu en dan het wielernieuws door op Radio1.

Martijn Sargentini

Related Post

Geef een reactie