De blik van de BelgenOp het WK voetbal is het er niet van gekomen: een ouderwetse pot België-Nederland. Gelukkig is er nog de Tour die helemaal in het teken stond van dit onderonsje. Aan de hand van tien objectieve parameters waarvan de adequaatheid nergens betwist wordt, zoeken we op geheel onafhankelijke en onbevooroordeelde wijze voor u uit welk land nu de Derby der Lage Landen gewonnen heeft.

België 0 – Nederland 1 Mathieu Van der Poel en zijn vader waren bij De Avondetappe eerder te gast dan in Vive le Vélo. 

België 0 – Nederland 2 Qua achtste plaatsen in daguitslagen wint Nederland met een droge 6-1 van België. Is dat niet te ver gezocht? Het begint erop te lijken dat de schrijver van zijn Hollandse bazen er alles aan moet doen om de Nederlanders te laten winnen, zult u misschien denken. Beslist niet, we gaan onze geloofwaardigheid heus niet op het spel zetten. Achtste worden is een kunst. Je moet exact zeven renners voor je laten en de rest van het peloton achter je. Dat vergt heel wat vaardigheden zoals een zekere sprintsnelheid, koersinzicht, timing en ruimtelijk inzicht. Het moet gezegd, de Nederlandse renners zijn hier opmerkelijk beter in.

België 1 – Nederland 2 De Belgen haalden 11 top 10-plaatsen en de Nederlandse renners 15. Met het blote oog lijkt Nederland superieur. Dat is allesbehalve zo. Nederland mocht 17 renners afvaardigen en België amper 10. Een Nederlandse renner reed met andere woorden gemiddeld amper 0,88 keer in de top 10 van een Tourrit, een Belgische renner maar liefst 1,1 keer. Dat is toch een beduidend verschil. Zo staan er relatief gezien ook meer Belgische renners in de top 40. 30% van de Belgen heeft de top 40 gehaald, tegenover maar 5 op 17 Nederlanders, wat neerkomt op 29,4%.

België 2 – Nederland 2 Uit de vorige parameter zou kunnen blijken dat de Belgen collectief beter waren. Wat uit de tweede parameter evenzeer blijkt. De Nederlanders zijn gemiddeld genomen deze Tour 81ste geworden, de Belgen 68,6de. Een verschil dat op zich moeilijk kan verwaarloosd worden. Voor als u denkt dat dit toeval is: ook als er naar de mediaan wordt gekeken, valt op dat Nederland in blok toch slechter scoort dan België.

België 3 – Nederland 2 Nederland behaalde dan wel één ritzege met een hele Nederlander. België scoort à volonté met halve Belgen. Alexander Kristoff rijdt voor een ploeg met een Belgische kledingsponsor. Wint twee ritten, 2x halve Belg is dus hele Belg. Ramunas Navardauskas leerde zijn vak in België. Hij reed in 2007 voor Klaipeda en was daar onder andere ploegmaat van Dave Bruylandts. Ook weer een halve Belg dus. Dan zijn er uiteraard nog de vijf ritzeges van buitenlanders in Belgische loondienst. Krijgen automatisch het predikaat halve Belg opgekleefd. Een rekensommetje: 1 + 0,5 + 2,5 = 4. Qua ritzeges hakt België Nederland dus genadeloos in de pan met 4-1. En dan zijn we nog mild geweest door de crosser Lars Boom als Nederlander te beschouwen en niet als halve Belg. 

België 4 – Nederland 2 Er startte één rit op Belgisch grondgebied, geen enkele in Nederland. Ogenschijnlijk een makkelijk gescoord punt, maar een punt is een punt. 

Greg Van AvermaetBelgië 5 – Nederland 2 België is haar aanvankelijke achterstand aan het ombuigen in een eclatante voorsprong. FC Greg Van Avermaet België behaalde twee podiumplaatsen, Nederland ook. Ogenschijnlijk een gelijkspelletje. Verhoudingsgewijs neemt België duidelijk de maat van Nederland. Een Belgische renner haalde gemiddeld 0,2 keer het podium van een Tourrit, een Nederlander 0,12 keer. 

België 6 – Nederland 2 De ban lijkt helemaal gebroken. Hoewel Nederland kwantitatief duidelijk een overwicht kent, wordt het door België wel afgedroogd in het landenklassement van het puntenklassement. De eerste vijf Belgische renners behaalden 301 punten, Nederland moet het stellen met een schamele 262 punten. Sommige cijfers behoeven geen extra commentaar. 

Omdat de vernedering niet te groot moet worden, laten we de beloofde twee laatste parameters vallen. Zo verzwijgen we nog dat de eerste Morkhovenaar deze Tour een Belg blijkt te zijn, dat de Belgische ploegen meer ritzeges hebben behaald dan de Nederlandse zonder hierbij de ritzeges van Duitsers mee te rekenen en dat José De Cauwer Jurgen Van den Broeck zijn capaciteiten hoger inschat dan die van Bauke Mollema. Maar het verdict is zo al wel duidelijk genoeg. België troeft Nederland op zowat alle vlakken af. De Tour van de Belgen wordt dan wel als mislukt omschreven, het valt al bij al best nog mee in vergelijking met haar noordelijke gelegen buurland, waar er aan de wielercrisis maar geen einde lijkt te komen. Er moet toch al ongezond veel Nederlands chauvinisme aan de dag gelegd worden om deze malaise te verdoezelen.

Matthias Vangenechten
Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)