Als Eddy Merckx in 1975 aan de Tour begint, heeft hij de vijf edities waaraan hij al deelnam allemaal gewonnen. Hij staat daarmee op gelijke hoogte met Jacques Anquetil maar vanzelfsprekend wil hij meer.

Op de Puy-de-Dôme draagt Merckx geel. Dat hij daar Lucien van Impe en Bernard Thevenet voor moet laten gaan, doet hem pijn maar de fysieke pijn wordt hem vooral bezorgd door Nello Breton.

Nee, da’s geen renner maar een zogenaamde wielersupporter die langs het parcours staat en de Kannibaal een stomp in de lever geeft.
Merckx heeft er last van en verliest – waarschijnlijk mede daardoor – het geel aan Peugeotrenner Thevenet.

In zijn boek ‘Groeten uit de Tour’ beschrijft wielerjournalist Peter Ouwerkerk wat er in het hoofd van Breton is omgegaan. Nou ja, wat er in zijn hoofd zou zijn kunnen zijn omgegaan.

Ouwerkerk laat Breton in een café terugblikken naar zijn vuistslag. En vertellen over zijn aversie tegen Merckx. ‘De radio? Ging allemaal over Merckx. Merckx, Merckx, niets dan Merckx. Alsof er geen Fransen meer meereden in de Tour. Onze Tour. Ik begon die man te haten.’

Met wat vrienden was hij in z’n Renault naar boven gereden. Kaas, wijn en stokbrood zijn verorberd als de renners langskomen en de Merckx-haat in Bretons kop is geslagen. ‘Ineens was hij naar voren gesprongen, als een bokser die een punch ging uitdelen. Hij had een gele waas voor zijn ogen gekregen en had Eddy Merckx een klap in zijn zijde gegeven. Plok, beng, argh…’

Van die waas en die Merckx-haat was in werkelijkheid geen sprake, beweerde Breton na zijn ‘slag’. Hij beweerde Merckx niet met opzet te hebben geslagen maar geduwd te zijn en zijn evenwicht probeerde te behouden.

Breton werd later veroordeeld tot het betalen van een symbolische schadevergoeding van 1 franc. En Zijn landgenoot Thevenet won zijn eerste Tour…

 

Over de reclamekaart met zwarte balk (antwoord op ‘Raad het plaatje’): Onder die balk hoort natuurlijk Peugeot te staan, het fietsmerk waarop Thevenet zo’n beetje z’n hele carrière reed. Een merk dat weggepoetst moet worden als je én wilt shinen in de gele trui én reclame wilt maken voor ‘Cycles Bernard Thevenet’.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)