Morgen zijn onder andere Lucinda Brand en Marijn de Vries te gast in het Eerste Haarlems Wielercafé. Misschien kunnen ze nog eens terugblikken op de Giro Donne van 2011. Met zes teamgenotes van AA Drink rijden ze de Italiaanse ronde in de schaduw van de toen nog ongenaakbare Marianne Vos.

De Giro van AA Drink wordt voor tijdschrift De Muur vastgelegd door journalist Nynke de Jong. Ik schrijf de Giro van AA Drink maar in de ogen van De Jong wordt het vooral de ronde van Mike, ploegleider Michael Zijlaard. Niet zo gek want ze zit in die ronde vooral naast hem in de ploegleiderswagen.

Ze mag meegenieten (of ‘meegenieten’) van Mike’s puberale en platte opmerkingen en grappen. Eén van de onderwerpen? Het gewicht van een penis… Nynke hoort Mike ook iedereen die hij aan de telefoon krijgt ‘Hé, Pik’ noemen, inclusief zijn vrouw Leontien Zijlaard-Van Moorsel.
Ondertussen doet Lucinda Brand het goed in een van de bergritten. Winnen? Nee, dat lukt niet. 500 meter voor de top wordt ze ingehaald door Emma Pooley en – hoe kan het ook anders – Marianne Vos. Lucinda wordt uiteindelijk derde.

Marijn de Vries doet het niet zo goed. Ze wordt ziek en moet volgens Mike vaker in de bergen gaan trainen. Om te klimmen maar vooral ook te dalen. Marijn en haar ploeggenote Heleen van Vliet zijn ‘ontzettend bange poeperds’ in de afdaling, schrijft Nynke. ‘Als Marijn vanavond nou weer zegt dat ze dalen zo eng vindt, dan doe ik haar wat’, briest Mike.’

Bron: De Muur 34, oktober 2011

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop