Henk Lubberding startte zijn profcarrière in 1977 bij Peter Post en bleef die ploegleider, eerst van TI Raleigh en daarna Panasonic, trouw tot aan zijn wielerpensioen. Zestien jaar lang. De wielergeschiedenis kent meer van die hondstrouwe types. Raymond Poulidor bijvoorbeeld, in de jaren zestig en zeventig achttien jaar lang prof bij Mercier, of die ploeg nou Mercier-Hutchinson of Gan-Mercier heette. En van recentere datum is er het Rabo-trio Michael Boogerd, Erik Dekker en Jan Boven.

Gebeurt dat nu eigenlijk nog, renners die meer dan tien jaar bij dezelfde baas blijven? Of ‘zelfs’ hun hele carrière? Ik vroeg het mij af en ben het gaan uitzoeken. En ja, dat was best een uitzoekerij waarbij het niet onwaarschijnlijk is – maar ik hoop het van niet – dat ik een renner ben vergeten. Ik ben gekomen tot een Top 10 van renners uit het huidige profpeloton (World Tour en pro-continentaal) die meer dan tien jaar voor dezelfde ploeg rijden.

Is honkvast zijn trouwens een verdienste?  Kijk naar je eigen arbeidshistorie: je kunt het positief uitleggen maar ook negatief. Misschien heb je wel kansen laten liggen? En misschien had een renner ergens anders wel kopman kunnen zijn, of meer kunnen verdienen?

Vaak heb je het niet voor het zeggen. Johnny Hoogerland had waarschijnlijk graag meer dan tien jaar voor Vacansoleil willen rijden. En Sammie Sanchez had zijn carrière graag afgesloten in het oranje shirt van Euskatel. Maar ja, soms houden sponsors het voor gezien en weet het ploegmanagement geen vervanger te vinden…

In de Top 10 geen Nederlanders. Drie heren halen de negen jaar trouwe dienst: Albert Timmer (Skil/Argos/Giant/Alpecin) en Rick Flens en Robert Gesink (beiden Rabobank/Belkin/Jumbo).

honkvast top 10En dan nu de Top 10, de Honkvast Top 10 van 2015:

1.
Thomas Voeckler, voor het vijftiende seizoen bij de ploeg die wordt geleid door Jean-René Bernaudeau en de volgende namen droeg:  Bonjour, Brioches la Boulangère, Bouygues Telecom en Europcar). Voeckler begon er in 2001 zijn profcarrière, nadat hij er in 2000 ook al stage had gelopen.

2.

Benoit Vaugrenard, sinds 2003 actief voor La Française des Jeux/FDJ. En in 2002 al stagiair.

3.
Tom Boonen. Na een – korte – start bij het US Postal van Lance, rijdt hij sinds 2003 voor Quick Step.

4.
Jérémy Roy, FDJ-renner vanaf 2003 maar pas halverwege het seizoen.

5.
Lloyd Mondory: AG2R, en dat al vanaf 2004. Zowel in 2002 als 2003 was hij er stagiair.

6.
Francis Mourey, sinds 2004 actief voor La Française des Jeux/FDJ.

7.
Yohann Gène is vanaf 2005 ploegmaat van Voeckler en de twee jaar ervoor steeds stagiair.

8. en 9.
Twee Fransen die in 2004 stagiair en vanaf 2005 in dienst zijn bij de ploeg waar ze nog steeds voor fietsen. Bij Christophe Riblon gaat het om AG2R en Giovanni Bernaudeau rijdt voor het Europcar waar zijn vader ploegleider is.

10.
Alejandro Valverde. Als de Kelme-ploeg in 2005 niet meer op het hoogste niveau uitkomt, verkast de Spanjaard naar Caisse d’Eparge, dat nu Movistar heet.

Kunnen we conclusies trekken uit deze Top 10? Een paar voorzichtige misschien. Dat honkvaste renners trouwe knechten zijn of juist kopmannen. En dat Dat Franse ploegen lang blijven bestaan…


Bron: dewielersite.net

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)