1 meter 95 lang is ie en in het voorjaar van 2003 komt hij ‘zomaar’ aan de leiding in de Ronde van Rhodos. Bram Schmitz is de naam en hij rijdt dan voor de redelijk bescheiden Bangiroloterij-ploeg. Hele grote ploegen doen niet mee aan het ronde op het Griekse eiland maar aanstormend talent wel, onder andere Thomas Dekker, Ryder Hesjedal, Bernhard Kohl en Joost Posthuma namens de Rabo-opleidingsploeg.

Met 25 jaar is Schmitz ietsje ouder dan deze talenten. In de derde rit van de Ronde va Rhodos komt hij na een tweede plek (met bonificatieseconden) aan de leiding. Sebastian Lang (Gerolsteiner), Thomas Bruun Eriksen (CSC) en Fred Rodriguez (Sidermec) staan 2 seconden achter hem.

Op het moment dat de vierde en laatste rit in een eindsprint gaat eindigen, moet Schmitz vrezen voor zijn eindzege. Rodriguez is immers een goeie sprinter én ook nu zijn er bonificatieseconden te verdienen. Maar de Amerikaan komt 200 meter voor de eindstreep ten val. Schmitz blijft op de fiets en wint de ronde en de etappe is voor zijn ploegmaat René Kemna.

Na 2003 komt Schmitz drie jaar uit voor T-Mobile en daarna een stapje lager bij Van Vliet, met in de meeste jaren ook enkele zeges.
De Ronde van Rhodos houdt na 2003 op te bestaan om in 2017 weer terug te keren op de agenda. Dit jaar (van 8 tot en met 10 maart) is de 2.2-koers er weer. Met een deelnemersveld vol talent, namen die het grote publiek niet zo veel zeggen. Enkele Nederlandse renners doen mee namens BEAT.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)