Het wielerseizoen 2015 zit er weer op. Een jaar met Peter Sagan als de man, en Tom Dumoulin als onze man. Maar wie zijn de talenten voor de komende seizoenen? Als wielervolger hoop je ze er ieder jaar weer uit te pikken: de kopmannen van morgen. Ik heb mijn top-3 gemaakt van de grootste talenten die dit jaar volgens mij in de WorldTour de kop op staken. Alleen de tijd kan uitwijzen of ik gelijk krijg of niet.

Tiesj Benoot

Je bent pas echt een wielrenner als je een Grote Ronde hebt uitgereden. Een wielerwet die niet geldt voor Tiesj Benoot. In zijn eerste profjaar werd hij meteen 5de in de Ronde van Vlaanderen. Technisch gezien had hij dus nog geen Grote Ronde kunnen rijden – de Giro d’Italia ging pas een maand later van start – maar die had hij blijkbaar ook niet echt nodig. Benoot zou in het verdere seizoen 2015 trouwens niet van start gaan in een Grote Ronde. Wel bleek hij redelijk omhoog te kunnen door enkele malen ‘kort’ te eindigen in Dauphiné-etappes in de Franse Alpen. De Lotto-Soudal-renner won geen koers in zijn debuutjaar, maar reed in 58 koersdagen wel 22 keer in de top 10 van de uitslag. Door zijn goede en vooral constante prestaties mocht Tiesj Benoot naar het WK in Richmond. Daar was hij de jongste deelnemer aan de wegwedstrijd. Zijn reactie voor de Sporza-camera’s na afloop van de wedstrijd lijkt exemplarisch voor zijn talent. Hij was zwaar teleurgesteld, want hij zat goed voorin op het laatste kasseienklimmetje in de laatste ronde, een top 10 had er zeker ingezeten als zijn achterderailleur niet in zijn achterwiel was geslagen. Dat voorval was duidelijk in beeld geweest, dus van grootspraak leek hier geen sprake. Wat kan Tiesj Benoot allemaal als hij wel die spreekwoordelijke Grote Ronde heeft uitgereden?

Mike Teunissen

miketeunissenMike Teunissen is wel een echte wielrenner geworden in zijn eerste profseizoen. Hij reed met zijn deelname aan de Vuelta a España zijn eerste Grote Ronde. Een ronde die hij ook uitreed. Nadat de Limburger na een wat moeilijk seizoensbegin op stoom was gekomen, viel hij in 2015 op doordat hij in finales van eendagskoersen mee kon doen. Sterker nog, de LottoNL-Jumbo-renner kleurde ze zelfs mee door zeer aanvallend te koersen. Een tweede plek in de Prudential Ride London, en top-10 noteringen in de Primus Classic Impanis-Van Petegem en de oude klassieker Parijs-Tours zijn hier goede voorbeelden van. Zijn offensieve en krachtige manier van koersen in lastige finales als neo-prof belooft het beste voor de Nederlandse wielerfans als het gaat om het zwaardere eendagswerk in de komende jaren. Dat Teunissen ook kan winnen bewees hij al op het WK veldrijden 2013 voor beloften, waar hij alle sterker geachte Belgische favorieten erop legde na een spannende finale.

Alexis Gougeard

AlexisGougeardHoewel formeel gezien geen neo-, maar tweedejaarsprof, staat de jonge Fransman Alexis Gougeard ook in mijn top-3. Als tweedejaarsprof reed Gougeard zijn eerste Grote Ronde. Terwijl heel wielerminnend Nederland zich druk maakte over de slechts 3 seconden voorsprong die Tom Dumoulin nog had op Fabio Aru, won de AG2R-renner de 19de etappe van de Vuelta. En niet zomaar: hij reed weg uit een kopgroep van 24 man met daarin renners met veel meer ervaring, pakte uit met een solo van 23 kilometer en won vervolgens onbedreigd de etappe. Je bent een hele goede renner als je in je eerste Grote Ronde in de 3de week meezit in de vlucht van de dag. En je bent een hele grote renner als je vervolgens ook nog de etappe solo kan winnen. Alexis Gougeard kan vies hard fietsen: in Parijs-Tours reed hij de hele dag zo hard in de eerste waaier dat hij op de laatste twee heuveltjes op 10 kilometer van de streep geparkeerd leek te staan. “Te actief geweest de hele dag,” zei Maarten Ducrot bij de NOS. De oud-wielrenner leek gelijk te hebben. Maar na de genoemde heuveltjes kwam nog één renner terug in de voorste groep. Een renner die meteen weer op kop begon te fietsen. Zijn naam: Alexis Gougeard. Helaas voor hem was de slag al gevallen en sprintten drie renners vlak daarvoor voor de winst, maar het rijden van de Fransman toonde zijn brute hardrijderskwaliteiten aan.

NB: de Zwitserse hardrijder Stefan Küng had na het voorjaar de plaats van Mike Teunissen ingenomen mijn top-3. Maar door een zware val in de Giro kon hij geen heel seizoen afwerken, vandaar dat ik met een vleugje chauvinisme het voordeel aan Mike Teunissen heb gegeven.

Lexan Pieterse
Laatste berichten van Lexan Pieterse (alles zien)