De mama’s van Nibali en Roche

By |vrijdag 11 mei 2018|

Het AD liet begin deze week mama Nibali aan het woord. Met haar echtgenoot runt ze in Messina op Sicilië een videotheek. Goed gaat het niet met de zaak die noodgedwongen allerhande andere artikelen in het assortiment heeft opgenomen.

Vanwege hun beroemde zoon Vincenzo komen er in de winkel meer journalisten dan klanten over de vloer.

De Giro deed dit jaar Sicilië aan maar tot overmaat van ramp maakt Vincenzo geen deel uit van het startveld. Maar zoon Antonio doet wel mee. ‘Maar dat is toch anders, zegt mama Giovanna. ,,Antonio is geen Vincenzo’’.’

Het wordt niet precies duidelijk wat mama bedoelt, maar ik denk: Het zal je moeder maar zijn. Op de fiets is Antonio inderdaad – vergeleken met bijvoorbeeld zijn broer – geen hoogvlieger maar als moeder eh… Nou ja, jullie begrijpen het wel.

Dat Antonio zijn contract bij Bahrein aan zijn broer te danken heeft, mag echter geen verrassing zijn. De minst getalenteerde Nibali is niet de eerste die profiteert van en beter presterende broer.

Zou Prudencio Indurain ooit de Tour gereden hebben als zijn niet Miquel zou zijn geweest? Had Dayer Quintana ooit bij Movistar op de loonlijst gestaan hebben als… En wat te denken van Danny Vanderaerden die bij Panasonic mocht rijden en Gino van Hooydonck die bij Superconfex aan de slag kon. Met dank aan de resp. broers Eric en Edwig.

Ook Lawrence Roche valt in die categorie. De jongere broer van Tour- en Giro-winnaar Stephen mag eind jaren 80-begin jaren 90 in dezelfde kleuren rijden als zijn broer: Carrera en Tonton Tapis.

Winnen doet de jongste broer in zijn profcarrière niet. Wel rijdt hij in 1991 de Tour uit, als 153-ste. Het is de Tour waarin Lawrence zich in rit, volgens de krant, wil wreken voor de uitsluiting van zijn broer. Lawrence demarreert, blijft even voorop maar wordt al snel weer ingelopen.

De wraak heeft te maken met de diskwalificatie van Stephen na de ploegentijdrit. De Tourwinnaar van 1987 denkt dat er pas later gestart hoeft te worden en komt na een wat uitgelopen toiletbezoek 7 minuten te laat aan de start. Het niet halen van de van de tijdslimiet in de ploegentijdrit – die hij alleen moet afleggen – kost hem de kop.

Wat moet z’n moeder daar wel niet van denken?

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie