De tijd heelt alle wonden en het kerkhof ligt vol mensen die onvervangbaar zijn. Tot zover de clichés. De Ronde van Vlaanderen is voor de tweede maal betwist op het nieuwe parcours, dat met de lussen, en voor de tweede maal heeft een groot kampioen zich op het hoogste schavot gereden. Tot zover de feiten.

oudvsnieuwDe zachte waarheid is dat de wielerliefhebbers de Ronde nog steeds lusten. Rijen dik langs de kant van de weg, samengepakt voor het scherm. De harde waarheid is echter dat ze het oude parcours lekkerder vonden. Een poll op de website van Sporza liegt er niet om, zie de afbeelding,

Nu is er vanalles mis met online surveys en gemakkelijke polls, maar om deze verpletterende cijfers valt niet heen te fietsen. Mensen houden niet zo van een drievoudig huwelijk Oude Kwaremont – Paterberg. Zelfs Elizabeth Taylor heeft het nooit aangedurfd, driemaal met dezelfde man trouwen.

Ook de huidige paus van de Vlaamse wielerverslaggevers Michel Wuyts is voorzichtiger geworden in zijn superlatieven: de bijna onschuldig geformuleerde suggestie om het bij twee lussen te houden, klinkt bijzonder zwaar na zijn litanieën pro Nieuwe Ronde van het afgelopen jaar. Wuyts schippert hier tussen realisme – de Ronde moet zich schikken naar het verdienmodel van Flanders Classics – en romantiek – de wielerkoers mag niet te veel aan aantrekkelijkheid inboeten.

Over de financiële kant van de zaak wordt weinig bericht in de reguliere media. De Belgische nieuwswebsite Apache.be berekende afgelopen week dat het met het verdienmodel voor Flanders Classics dik in orde is: in tegenstelling tot de bewering dat met de Ronde geen winst te maken valt, suggeren de cijfers andere dingen. Financieel een schot in de roos, zo besluit journalist Tom Cochez.

Over romantiek wordt eveneens minder geleuterd. De open brief die Ken Lambeets vorig jaar op Het is koers publiceerde, heeft echter weinig aan kracht ingeboet. Zijn evaluatie was scherp en de repliek bestond dat het nieuwe parcours “tijd nodig heeft,” een repliek die ook na “slechts” twee jaar nieuwe Ronde gemakshalve uit de kast kan gehaald. Waar echter niemand omheen kan, is dat de lussen twee jaar op rij geen enkele meerwaarde hebben geleverd aan het koersverloop van de Ronde. Terwijl dat, volgens de woordvoerders van Flanders Classics, toch steeds de bedoeling is geweest.

Uiteraard moet het wielerhart van gebeten hond Wouter Vandenhaute bloeden. Dat kan niet anders. Wij blijven namelijk geloven dat het zakenalfamannetje achter Flanders Classics nog steeds een groot wielerliefhebber is, met een hart voor de Vlaamse koersen. Over een dikke week staat hij in zijn Overijse, op de Schavei of de Ijskelderlaan, en zal vaststellen dat we het daar, in de Brabantse Pijl, wel verdragen, die lussen. Niemand spreekt er nog over de Alsemberg, waar het ook schoon koersen was.

Fans Ronde van VlaanderenNever change a winning team, zegt men. Ook dat is een huizenhoog cliché. Een team kan en moet gewijzigd kunnen worden. De vaststelling is echter dat een team uit verschillende leden bestaat, met elk hun eigen kwaliteiten en gebreken. In theorie moet de acht zonder stuurman sterker zijn wanneer je de twee sterkste roeiers vier maal inzet. In de praktijk zal je echter slechts twee man in je boot hebben en zie je boten met mindere roeiers van je wegvaren.

Vorig jaar beloofden wij onszelf dit jaar de Ronde niet meer te volgen. Te saai. We zouden zelf wel een toertje rijden. Tijdens de afgelopen week werd duidelijk dat we die belofte, ondanks aangenaam fietsweer zondagnamiddag in Zuid-Frankrijk, zouden breken. We wilden zo graag een mooie, spannende koers zien. Het is er niet van gekomen. Volgend jaar – indien God het wil – pikken we geen livestream meer op. Tenzij, beste Wouter … Zo fout was die Muur van Geraardsbergen toch niet, in dat oorlogje van jou?

Herman Loos
Laatste berichten van Herman Loos (alles zien)