Bij de Ronde van Vlaanderen hoort Vlaams bier. Wie a.s. zondag 1 april naar Ekko (Utrecht) komt om de Ronde op groot scherm te kijken kan kennismaken met een aantal speciaalbieren die praktisch langs het Rondeparcours worden gebrouwen. De bierbloggers van bestetotnutoe.nl proefden alle bieren voor ons. Kom je zondag niet naar Ekko, dan kun je ze uiteraard thuis op de bank uitproberen. Maar let op: niet elk bier is verkrijgbaar bij de huis-, tuin- en keukenslijter.

Bidon met Kwaremont bierWat is nou echt Vlaams? Ja, de Ronde, maar verder? Frieten en vooral bier. Bier hoort bij deze koers. Langs de kant staan mensen met bier en dat bier is geen blikje pils. Dat zijn echte bieren. Vlaamse bieren. Langs de route van de Ronde van Vlaanderen staan brouwerijen die echt Vlaams bier maken. Wij drinken mee met het peloton.

Ingelmunster:  Kasteel Tripel 11%
Het is nog vroeg in de middag als het peloton in Ingelmunster aankomt. De renners zijn net lekker opgewarmd en het is tijd zelf ook wat warmer te worden. Dus haal je gelijk de Kasteel Tripel tevoorschijn. Niet het meest subtiele bier van vandaag maar je komt wel gelijk in de stemming.

De Kasteel Tripel is een tripel zoals een tripel moet zijn. Blond en zwaar. Met een flinke witte schuimkraag. En eerst ruiken hè! Dat is nou mout. Dat is nou de geur van 11% alcohol. Dat is nou Vlaanderen op zondagmiddag.

Is dit bier veel te zwaar? Natuurlijk. Is hij subtiel? Natuurlijk niet. Dit is een bier dat je drinkt langs de kant van de koers. Het liefst in de zon terwijl je weet dat het nog uren duurt voor de renners komen. Een Kasteel Tripel maakt wachten genieten.

Brouwerij Roman is een grote brouwerij. Het kenmerkende gebouw staat aan de route van de Ronde van Vlaanderen en is vaak een drinkplaats voor dorstige renners tijdens één van de vele tourtochten die in dit gebied georganiseerd worden. De Ronde passeert brouwerij Roman tweemaal rond 13:00 en 14:00. Foto @eijkb

Oudenaarde: Adriaan Brouwer Dark Gold 8,5%
Als de Ronde in de buurt van Oudenaarde komt dan weet je: kasseien en de bergen van de Vlaamse Ardennen. Het is zaak daarop voorbereid te zijn. Dat doe je met een mooi Belgisch bier. Zoals een Adriaan Brouwer Dark Gold van brouwerij Roman.

Een donker bier zoals alleen Belgen die kunnen maken. Zoet ja, en dat moet ook. Caramel, fruit, de schuimkraag die spettert in je neus. Dat is een bier voor bij de ronde. Na elke slok trekt je mond samen van die zoete wrangheid.

Oudenaarde en een bier van 8,5% alcohol. Zie het peloton ratelen op de kasseien. Laat de renners maar breken op die bergen. We zijn er klaar voor.

Brouwerij Smisje te Mater zit in een oude limonadefabriek die brouwer Johan kocht vanwege de bottellijn die er in staat. Hiervoor brouwde hij zijn bieren in een oude smidse, vandaar de naam. Ongeveer de helft van zijn bier gaat naar Amerika, de rest wordt regionaal verkocht. De ronde passeert Mater iets voor 13:00. Foto @eijkb

Mater: Smikse 7%
Als het peloton langs het plaatsje Mater fietst zijn de eerste bergen al achter de rug. Gelukkig vinden we hier brouwerij Smisje en die brouwt Smiske. Hippe fles, mooi bier met 7% alcohol. De echte bergen moeten tenslotte nog komen en we moeten nog wat reserves overhouden.

Smiske is België zelf: eerst lijkt het niet zoveel. Ziet er ook wat troebel uit. Smaakt wat plattelanderig. Beetje gras en zelfs een beetje schimmel. Maar dat mag, want we hebben het hier wel over België en dan moet het allemaal niet zo netjes.

Maar dan komt de ware aard van dit bier en dit land. Hoppig. Bitter. Bloemig en aards. Dit bier doet niet zijn best om lekker gevonden te worden. Dit bier moet je veroveren. Dit bier verovert jou. Dit bier is echt bier. Bier voor mannen met petten en vieze nagels. Belgisch bier.

Brouwerij De Graal in Brakel. Met een brouwinstallatie van 2 hectoliter een kleine brouwerij. Ze exporteren 30% van hun bier naar liefhebbers in het buitenland. De brouwerij is ook te huur voor uw eigen brouwsels! Doorkomst rond 13:30. Foto @eijkb

Brakel: De Graal Triverius 6,8%
Het is niet allemaal traditie en oude dingen in de ronde. Er is ook veel kans voor nieuw talent. Jonge jongens die echt willen. En durven. Dat is bijvoorbeeld brouwerij De Graal in Brakel. Midden in het land van witbier brouwen ze er nog een witbier bij.

En wat voor een. 6,8%. Dat is een zware jongen. Maar de koers is pas net over de helft en deze Triverius blijkt een echte dorstlesser. Fris, toegankelijk, met die heerlijke tarwesmaak die je weer zin geeft in een mooie voorjaarsklassieker.

Net 10 jaar oud is deze brouwerij. Brouwt veel bier en kent zijn klassiekers. Net als jij. De graal geeft net zijn eigen draai aan een witbier. Net een beetje afwijken van de rest, dingen anders doen. Dat zijn vaak de winnaars.

Kwaremont Blond 6,6%
De Oude Kwaremont. Ja, het is een berg. Een legendarische berg. Er is zelfs een bier naar vernoemd. Kwaremont Blond. Een echt wielerbier. Een typisch Belgisch bier. Dat kan ook niet anders.

Ruik aan die berg en je ruikt België. En ruik nu aan je bier. Ook nu ruik je België. Belgischer dan dit wordt bier niet. Zoet, licht, tikkie stoffig. Hop komt pas laat, als je slok al voorbij is. Zo hebben ze hun bier graag in Vlaanderen.

Kwaremont is een kunstenaarsdorp op een berg. Tijd om een laatste glas te heffen op de wielerhoogmis van Vlaanderen. Een kelk vol bier voor de laatste kilometers naar de meet in Oudenaarde. Dan is de koers voorbij en het bier op. En de zondagmiddag voorbij.

Alleen de Kasteelbier Tripel en met wat moeite de Adriaen Brouwer Dark Gold zijn in Nederland goed te verkrijgen. Voor de andere bieren kost het minder moeite zelf naar deze streek te rijden. Te meer het daar wielrennen ademt en je de kasseien zelf eens kunt proeven! Utrecht – Oudenaarde is 210 kilometer. Foto @eijkb

Proost!

Bestetotnutoe.nl

Hayo en Arnoud zijn de bierdrinkers van bestetotnutoe.nl. Zij drinken bier met een missie: ze zijn steeds op zoek naar het beste bier dat ze tot nu toe gedronken hebben. Lukt dat? Meestal niet natuurlijk, maar soms wel. Hoe dan ook, bij bestetotnutoe is de reis leuker dan de bestemming.