De strijd van Greipel

By |maandag 22 januari 2018|

Tijdens de Tour Down Under zagen we een herboren Andre Greipel. In de eerste etappe klopt Greipel zowel Caleb Ewan als  Peter Sagan op pure snelheid. Het is lang geleden dat we dat gezien hebben. (Top speed 76.8 km/u en peak power 1.655 W). In de laatste etappe weet hij wederom iedereen erop te leggen, Ewan, Sagan, Viviani, alle aanwezige sprinters wordt de maat genomen.

Het jaar 2017 was, op z’n Oost-Duits gezegd, een klotejaar. Na een lang ziekbed stierf Greipels moeder half november aan de gevolgen van de ziekte ALS. Het afgelopen jaar hakte er bij Greipel mentaal erg in. Greipel, die in de voorliggende jaren meer etappes wist te winnen dan menig team voor elkaar kreeg, kon in 2017 geen potten breken. Ja, hij won de tweede rit in de Giro d’Italia. Ja, hij mocht daardoor in het roze starten de volgende dag, maar daarna was het seizoen eigenlijk wel voorbij. Hij haalde Milaan niet, wist in de Tour geen rit te winnen, waar dat in de zes voorafgaande jaren een zekerheidje was. Hoe langer het seizoen duurde, des te minder werden de resultaten.

Greipel is geboren en getogen in Kritzmow, een grijs Oost-Duits voorstadje van Rostock. Opgroeien in een eenvoudig arbeidersgezin waar gewerkt moest worden om te kunnen eten is geen luxe. Greipel weet van jongs af aan dat je iets kunt bereiken als je er hard voor werkt. En als hij iets is, dan is Greipel een harde werker. De gewichten in de sportschool kreunen al zodra hij de deur binnenkomt.

Op jonge leeftijd gaat hij naar de lokale fietsvereniging PSV Rostock. Al snel blijkt dat Greipel een bijzondere renner is. Welke jongen van elf moet naar de herenafdeling van het modehuis om spijkerbroeken te kopen? Thuis aangekomen kort Greipels moeder de broekspijpen in, wel de breedte, niet de lengte. PSV Rostock is niet bekend om haar jeugdopleiding. Laat staan dat alles gefaciliteerd wordt voor de jonge coureurs. Ravitaillering? Zorg maar dat mutti een extra boterham met pindakaas voor je smeert.

Uit alles blijkt dat Greipel een familiemens is. Wat staat er bij hobby’s op zijn website? Familie. Wat is zijn lievelingseten? Door zijn oma zelfgemaakte aardappelpannenkoeken. Zijn huidige vrouw Tina? Leerde hij op school al kennen. Op zijn 21ste werd hij vader van hun eerste kind. Greipel wordt niet geschorst doordat hij zijn hand overspeeld heeft met een party-drug. Nee hij kijkt op vrijdagavond naar The Voice of Germany met zijn vrouw en kinderen op de bank.

Greipel, ook wel bekend als de Gorilla, hield van zijn moeder, daarover bestaat geen twijfel. Zeg je als Oost-Duitse man vaak tegen je moeder dat je van haar houdt? Ik denk dat hij, door voor haar te zorgen, dit wel heeft laten blijken. Greipel heeft geen grote mond zoals Cavendish, Greipel gooit niet met zijn fiets zoals Kittel, laat staan dat Greipel zich zo agressief op de fiets gedraagt zoals Bouhanni dat kan. Nee, Greipel is eigenlijk te zacht om een harde sprinter te zijn. Die zachte kant brak hem in 2017 op.

Greipel heeft één zus, beiden wonen ze op redelijk grote afstand van hun ouders, Greipel voelde zich verantwoordelijk voor zijn ouders. Als gevolg hiervan heeft hij, alle tijd die beschikbaar was, voor zijn moeder gezorgd. Wat moet het een hel zijn geweest voor zo’n krachtmens als Greipel, om je moeder te zien wegkwijnen door een zenuw-spierziekte.

Mag het fietsen hem dan gestolen worden? De resultaten waren in 2017 zeker niet waarop Lotto-Soudal hoopte, maar zij wisten wel beter.  Nu zitten we in 2018. Greipel heeft 2017 achter zich gelaten. Zijn moeder, die sportliefhebber was, begraven – maar zeker niet vergeten. Voor haar, voor andere ALS-patiënten  gaat hij weer de strijd aan. Op het scherp van de snede, tot op de finishlijn.

http://andregreipel.de/en/fight-als_en/

Erik Berendsen

Warme zomers eind jaren tachtig en een wapperende kop met haar van Gert Jan Theunisse hebben de wielerkoorts bij Erik Berendsen veroorzaakt. Het slijm rond Breukinks mond deden hem verlangen naar Hollandse ritoverwinningen. Eind jaren negentig was het een bek vol Haagse tanden die hem door de dopingjaren heen sleepten. Stiekem was hij fan van Armstrong, tot local hero Robert Gesink in beeld verscheen. Op het moment dat de fanclub in het leven werd geroepen was het hek van de dam. Columns schrijven voor de fanclub, Tourpools organiseren voor de fanclub en vooral alle Twitteraccounts van renners bijhouden. Verslavingen kunnen ook leuk zijn.

Latest posts by Erik Berendsen (see all)

Related Post

Geef een reactie