“Nou dag hoor en niet vergeten hè, liefde is de basis van alles. Alleen dan vind je het ware geluk. En vanavond naar SBS ‘Sterren springen op zaterdag’ kijken natuurlijk! Daar word je ook heel gelukkig van. Dag lieverd!”

OK, who’s next? Ik ben Sonja van SBS Astro TV en u bent?

“Sorry ,ik zeg mijn naam liever niet, ben nogal bekend. Vandaar.”
“OK, dat snap ik, maar dan is het wel lastig om u te helpen, om contact te leggen met de andere wereld. Kan je (ik mag toch tutoyeren?) misschien toch vertellen wat je naam is?”
“Nee sorry, echt niet.”
“Zit er een N in uw naam?’’
“Nee, ik zeg het echt niet. Ik kan alleen vertellen dat ik wielrenner ben.”

“Ah, dan snap ik het. Wat wil je weten?”
“Ik wil weten wat er van het weekend gebeurt.”
“Juist ja, even wachten. Ik krijg een signaal door.”
“Ja en?”
“Geduld, de andere wereld laat zich niet opjagen.”
“Ja, maar de teller loopt door.”
“Dat klopt, maar ik krijg nu een duidelijk beeld. Het wordt een heel belangrijk weekend voor jou. Er gebeuren dingen die je leven voorgoed zullen veranderen. Ik zie duizenden mensen op een heuvel, uitzinnige vreugde, een podium, eeuwige roem en mooie vrouwen”.
“Kijk, now we’re talking. Ga verder!”

“Ho, wacht even. Nu krijg ik een heel ander signaal. Het pad naar roem wordt versperd door afgunst en een laaghartig verraad. Ik zie geld en een dikke kale man die in half Engels, half Spaans overlegt met een aantal mannen in roodgele trainingspakken. Ze zitten op de rand van een bed in een hotelkamer.

Tegen die dikke man zou ik overigens willen zeggen dat op 1 januari 2013 een nieuwe serie van het programma De afvallers van start gaat. Bij SBS 6 natuurlijk.

Er worden afspraken gemaakt, er wordt gelachen en er worden handen geschud. Er zit ook een jonge, slanke man bij.”
“Verdomme, ik wist het! Die gasten zijn echt niet te vertrouwen. Ongelooflijk! Ik wist dat het slechte honden zijn, maar zo erg. Niet te geloven gewoon. Wat een tuig!”

“Meneer de wielrenner, wilt u wat rustiger zijn. Uw woede verstoort het signaal met de andere wereld, zo gaat het echt niet.”
“Rustig, rustig, hoe kan ik nou rustig doen. Ik word gewoon genaaid waar ik bij sta. Heb ik me hier helemaal de tering voor getraind? Voor Piet Snot dus. Ongelooflijk.”
“Nu moet u echt rustig worden hoor, het signaal is bijna weg.”
“Ja, en wat dan nog. Doe gewoon je werk ouwe heks.”
“Pardon?”
“Nee niks. Sorry. Zeg liever wat je nog meer ziet.”

“Goed zo, ik heb weer een signaal. Op weg naar succes zal je verraad en afgunst moeten overwinnen. Maar het komt goed! Ik zie wit en alle kleuren van de regenboog. Ik zie intense vreugde, voldoening, puur geluk.”
“Wow, hier word ik even stil van. Bedankt. Hier kan ik verder mee.”

“Oh shit, wacht even. Dit gaat helemaal fout. Aaagh! Verschrikkelijk. Ik zie vreselijke dingen. Ik zie een jaar pech, tegenslag, het einde van een veelbelovende carrière. Ik zie, ik, het is echt verschrikkelijk! Ik zie een afschuwelijke vloek!”

“Een vloek? Waar heb je het in hemelsnaam over!”

“Een hardnekkige vloek. Minimaal een jaar lang. Hij is verbonden aan dat wit met al die kleuren. Ik snap er niets van. Maar ik kan je een ding adviseren. Blijf weg daar!”

“Wegblijven? Hoe kan dat nou? Ik ben er al. Zondag moet ik rijden.”

“Ja dat is uw probleem, maar blijf op uw hoede! En oh ja, vanavond om 20.00 uur kijken naar ‘Sterren springen op zaterdag’. Bij SBS 6 natuurlijk! Dag meneer de wielrenner!

OK, who’s next. Ik ben Sonja van SBS Astro TV. En u bent?”

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool (1977) uit Lexmond houdt van de koers. Zowel actief als passief. Passief, languit op de bank of springend voor diezelfde bank (afhankelijk van koersverloop) en actief door het rijden van criteriums. Dat laatste valt niet mee door gebrek aan voldoende tijd en vooral talent. Desondanks toch verzot op de foute muziek, de geur van massageolie en de sterke verhalen die de koers maken wat het is. Schrijven over wielrennen is overigens een prima alternatief. Grote droom is het winnen van ‘zijn’ Ronde van Lexmond. Is realistisch genoeg om te beseffen dat dromen vaak bedrog zijn.
Joost-Jan Kool

Latest posts by Joost-Jan Kool (see all)