Revanche! Ruim een week na het bizarre slot van de Tour van 1989 komen de twee kemphanen elkaar weer tegen. Dat wordt een clash, dat wordt spannend! Nou ja, dat willen de organisatoren van de Draai van de Kaai hun publiek doen geloven. ‘De Draai’ is het populaire criterium van Roosendaal dat diep in de buidel heeft getast om zowel Greg Lemond als Lauren Fignon aan de start te krijgen. Voor veel andere grote renners is er daarom geen geld, met als resultaat dat het startveld voor een groot deel pelotonvulling is. Daan Luijck en de Belg Frank Francken, dat soort renners.

10 jaar Draai van de Kaai - singleHet maakt de toeschouwers niet uit, ze komen met zo’n 50.000 af op het criterium dat zijn tiende editie viert met onder andere de uitgave van het singletje waarvan het fotohoesje (met daarop portretjes van de eerste negen winnaars) hier is afgebeeld.

Zanger Jan Mol weet de koers op het plaatje aardig aan te prijzen:

Ze vinden hier in Roosendaal hun dra-a-a-ike
de kleppers van het grote peloton

Ze sprinten, demarreren op het ka-a-a-ike
met duizenden fanaten daar rondom

Terug naar de koers. Hoewel, daarop is het nog even wachten omdat Greg Lemond er nog niet is. Als de Amerikaan uiteindelijk op het podium verschijnt om te worden gehuldigd voor zijn Tourwinst, slaat hij Fignon vriendschappelijk op de schouder. ‘Ik had wat oponthoud; heb zowat alle toeschouwers een hand gegeven’, verontschuldigt hij zich. Omdat niet het hele parcours is verlicht, wordt het avondcriterium ingekort, met dank aan laatkomer Lemond.

Als het na een uur koers hard begint te regenen, houden meerdere renners het voor gezien. Ook Lemond knijpt in de remmen, naar verluid vanwege een gebroken toeclip. Fignon laat daarentegen veel strijd zien en wordt tweede, achter Phil Anderson.

Niks geen revanchewedstrijd dus, iets waar Fignon ook helemaal niet mee bezig is. ‘Oh, rijdt Lemond hier ook’, zegt hij voorafgaand aan de wedstrijd. ‘Wist ik niet hoor, is niet belangrijk’.

Bronnen: diverse krantenberichten via http://kranten.delpher.nl/

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)