Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. De Tour de France die mensen niet verhindert naar verdere oorden te trekken dan hun eigen woonkamer. Voor dit ontspoord geteisem volgt hier het draaiboek van de Tour die komt.

2 juli Naar aanleiding van tien jaar Operacion Puerto wordt bij de start van de Tour Alejandro Valverde, Fränk Schleck en Luis Leon Sanchez een gouden bloedzak overhandigd. Alberto Contador wil ook iets zeggen. Fabian Cancellara vindt het tijd om te vertrekken. 

3 juli De winst van Marcel Kittel in de Tour geraakte de avond voordien helemaal ondergesneeuwd onder de eclatante zege van Rebellinea Recta op het NK wielerquiz. Advocaten van Patrick Lefevere (je kent hem wel, van zijn advocaten) proberen deze kolossale economische schade te verhalen op de vijf teamleden van Rebellinea Recta die hun vergaarde prijzengeld nochtans zoals het hoort hebben ondergebracht in een Luxemburgse vennootschap. 

4 juli Marcel Kittel wint zijn tweede etappe. Patrick Lefevere ziet af van verdere gerechtelijke stappen. 

5 juli Er duikt op de website van Sporza een filmpje op waarin Peter Sagan tijdens het fietsen zijn benen beweegt. Wielerjournalisten zijn lyrisch. ‘Ongelofelijk! Nooit eerder vertoond! Dit kan alleen hij.’ 

6 juli Tijdens een van de klimmetjes aan het eind van de etappe wordt er bij Chris Froome een hartslag waargenomen. Onnodig energieverlies menen fysiotherapeuten bij Team Sky die zijn hart logischerwijs operatief verwijderen tot na de Tour.

7 juli Alexis Gougeard mist de vroege vlucht. De Tourdirectie besluit de start over te doen. 

8 juli Nairo Quintana mag na enig aandringen in het vriendenboekje van Alejandro Valverde schrijven. De laatste voor wie die eer was weggelegd was Joaquim Rodriguez. 

9 juli Teveel motoren in de koers? Fabian Cancellara mengt zich in de discussie. ‘De moderne racefietsen zijn te licht, te gevaarlijk, te breekbaar. Minder fietsen en meer motoren, dat is hoe het nieuwe wielrennen moet evolueren. Hallo, we zijn 2016.’ 

10 juli Eerste Tourweek volbracht, ontspannen kan nu. Helaas. Wielrenners zappen ’s avonds van de ene zender naar de andere en beklagen zich. ‘Niks op tv.’ 

11 juli Rustdag 1. Tijd voor educatie ende vermaak. Nacer Bouhanni geeft boksles aan Tyson Fury, Nacer Bouhanni volgt bij Fabian Cancellara de workshop ‘Hoe creëer en onderhoud ik een imago dat helemaal niet bij mij past maar me geen windeieren legt?’ en Fabian Cancellara leert de rest van het peloton Engels.

12 juli De onderhandelingen met Austin voor het organiseren van de Grand Départ van 2019 tot en met 2025 verlopen voorspoedig. ‘Ook steden zonder enige voorgeschiedenis of affectie met de Tour van de Tour laten proeven. Je weet nooit wat hieruit voortspruit,’ aldus de ASO.  

13 juli Geen uitslag na de etappe omdat we nooit zullen weten wat Boonen op deze aankomst had gekund. 

14 juli L’Equipe hoopt dat een Fransman wint.

Ik leg voor één keer de grap uit: de aankomst ligt op de top van de Mont Ventoux. 

15 juli Individuele tijdrit. Alberto Contador haalt Andy Schleck in, vijf jaar voor hem gestart. 

16 juli De VRT wijzigt haar avondprogramma’s. Vive le vélo heet voortaan Vive Coucke dat meteen volgt op Merci Karl, een docureeks waarin Karl Vannieuwkerke op zoek gaat naar de beste wijze om in beeld te komen. Canvas blijft gewoon documentaires uitzenden over Hitler, weliswaar nu ingesproken door Jan Mulder die Hitler als tacticus in vraag stelt. ‘Hij kon zijn manschappen misschien wel goed oppeppen, maar hij verzuimde het om offensief uit de hoek te komen langs de flanken. Niet wachten, gewoon vooruit. En dàt heeft hem de kop gekost.’ 

17 juli Ilnur Zakarin wordt betrapt op placebo. Hij wordt voor acht jaar geschorst. 

18 juli Aankomst in Zwitserland. Ruim de helft van alle ploegleiders stapt er uit gewoonte net over de grens af. ‘Hier zijn we veilig. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn,’ laten onder andere Tom Steels, Marc Wauters en Wilfried Peeters optekenen.

19 juli Rustdag 2. Een ontzettend toeval op de persconferentie van gele trui Chris Froome. De aanwezige wielerjournalisten hadden allen dezelfde vraag voor de spiegel ingeoefend. Sir Froome, neemt u doping? ‘Ik neem geen doping,’ weet Froome te melden. Alle geruchten zijn daarmee nu wel voorgoed van de baan. 

20 juli Eerste etappe na de tweede rustdag. Alejandro Valverde vindt een universeel medicijn tegen kanker, herschrijft de relativiteitstheorie van Einstein, staat in de juiste rij voor de kassa en doet Twitter ontploffen door een Touretappe te winnen.

21 juli Klimtijdrit. Alexander Foliforov van start gegaan in 2018 haalt een dozijn renners in. 

22 juli Timo Roosen verliest na een mindere dag zijn gele trui.   

23 juli Fabio Aru wint voor de derde dag op rij, maar zal naar eigen zeggen pas op zijn sterkst zijn aan het eind van de zevende week.

Tezelfdertijd roept ergens in Nederland een wetenschapper ‘Zie je wel dat epo niet werkt, ik heb het altijd gezegd’ naar zijn televisiescherm en stikt tragisch genoeg in zijn eigen lach die zonder zijn voortijdige overlijden nooit voor de Vueltastart zou opgehouden zijn hetgeen hem nog meer publieke gêne bespaart. 

24 juli Astronomen ontdekken met het blote oog een gigantisch naderend zwart gat. Volgens woordvoerder bij de ESA Renato Schotti heeft het de massa van 33 triljoen elektriciteitspalen en één hyperbool uit de mond van een wielercommentator.

Matthias Vangenechten
Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)