Echt begonnen

By |maandag 27 februari 2017|

Als je toch even moet wachten is het een goed moment om nieuwe bidons te vragen – tweet Bram Tankink

Gejubel alom. Over dat het nu eindelijk echt begonnen is. Over onze jongens. Ze waren allemaal wel even een keer in beeld dit openingsweekend. In Abu Dhabi fietsten Steven Kruijswijk, Laurens ten Dam (met board cameraatje on), Tom Dumoulin (3e) en Bauke Mollema (4e) in zijn rode Trek-shirt zich goed in the picture in de derde etappe naar Jebel Hafeet (slotklim van 10,8 km).
In de klassiekers bij onze zuiderburen deed ‘Breakaway Brian’ van Goethem (Team Roompot) zijn bijnaam eer aan in Omloop Het Nieuwsblad, moest Dylan Groenewegen in Kuurne-Brussel-Kuurne met LottoNL-Jumbo helaas passen toen op de Oude Kwaremont een favorietengroep accelereerde en moest Lars Boom afstappen na een val op de Donderij (echt waar).
En o ja, laten we dit jaar vooral de vrouwen niet vergeten: een volkomen Nederlands podium bij Omloop Het Nieuwsblad met Lucinda Brand, Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten.

We waren er echt aan toe, mensen. Het Geheime Genootschap van de Afgeragde Joggingbroek van Thijs Zonneveld zat er vanaf 3e kerstdag eigenlijk al klaar voor. Een enkeling keek in januari al naar de Tour Down Under en de koersen in het Midden Oosten. Die spreken met hun maximaal zeven bochten in de woestijn tussen het opgespoten land minder aan dan die in Europa, dus tellen ze niet echt mee in de categorie ‘echt’.
Wat mij betreft is het vooral het ongelukkige uitzendrechtenverhaal, waardoor Eurosport ‘bepaald wielrennen’ alleen maar uit mag/kan zenden op Eurosport 2, dat niet in het tv-basispakket zit. Om te kunnen kijken moet je de Europlayer aanschaffen voor 4,99 per maand. Of heb ik iets gemist?

Er was dit weekend eigenlijk zoveel leuks/goeds/moois/dramatisch gaande dat je van wielergekkigheid niet wist waar je moest kijken.
En o ja, er was ook nog schaatsen. Om iets voor middernacht (van zondag op maandag) hoorde de coole Kai Verbij als welverdiende Wereldkampioen Sprint het Wilhelmus en zag een gekreukelde driekleur gehesen worden. Gelukkig werd de samenvatting van Abu Dabi (op Eurosport 1, dus weer voor iedereen) na de huldiging in Calgary uitgezonden.

De leukste tweets van dit weekend kwamen van Bram Tankink: Op het moment dat de koers begint je fiets gevouwen in die van @tomboonen1 vinden is niet cool (25 feb). Foto boven: Als je toch even moet wachten is het een goed moment om nieuwe bidons te vragen (26 feb).

Hallelujah, met Tankink ouderwets op stoom is het grote wielergenieten écht echt begonnen. Na maandenlang naar uitkijken is heel dat seizoen hopelijk niet voor je ’t weet al weer lang voorbij.

PS vrij naar: ‘t Is weer voorbij die mooie zomer van Gerard Cox.

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)

Related Post

Geef een reactie