Toch niet weer een artikel over doping? We kunnen er niet omheen, doping is een niet te ontkennen realiteit in de sport. Daar dient over bericht te worden. Omdat dit wielerblog heikel thema noch kritische noot uit de weg wil gaan, krijgt u hier een geschiedenis van doping. Al helpen we hier en daar de realiteit wel op het geijkte pad.

De discuswerper776 v.C. – In Griekenland worden de eerste Olympische Spelen uit de geschiedenis gehouden. Konstadinos Konstantinopoulos won het discuswerpen, maar na één dag moest hij zijn gouden medaille en lauwerkrans alweer inleveren. Hij had op zijn whereabouts ingevuld dat hij tijdens zijn voorbereidingsperiode in Mexico zat. De dopingjagers roken onraad, want Mexico moest toen nog ontdekt worden. Konstantinopoulos ging de geschiedenisboeken in als eerste dopingzondaar en werd een halve Olympiade geschorst.

Juli 1954 – Een kleine sprong in de geschiedenis. West-Duitsland wint de finale van het WK voetbal in 1954 van Hongarije met 3-2 na een 2-0 achterstand te hebben omgebogen. Deze finale zou de geschiedenis ingaan als het Wonder van Bern, symbool voor de Duitse wederopstanding. Met behulp van doping weliswaar; tien spelers van het West-Duitse elftal kregen hierdoor achteraf zelfs geelzucht. Maar de economische motor van Duitsland was intussen wel aangeslagen, mensen putten zelfvertrouwen uit dit succes en Duitsland ging op economisch vlak meer en meer het hoge woord voeren in Europa. Waar zo’n winst van een WK-finale toe kan leiden. Het WADA vond dat evenwel niet eerlijk tegenover de Grieken en het trok daarom de Duitse economische groei met terugwerkende kracht in.

Juni 1982 – Algerije wint op het WK voetbal verrassend van West-Duitsland. Het wordt derde in zijn groep, weliswaar met evenveel punten als groepswinnaar West-Duitsland, dat later in de finale het onderspit zal moeten delven tegen Italië. Een prestatie die gezien mag worden. Enkel het bedrog van Gijón kon Algerije uit de tweede ronde houden. Alexander Tabarchouk, een geïmporteerde arts uit de Sovjet-Unie, was de grootste reden van het Algerijnse succes. Hij voorzag het Algerijnse elftal naar eigen zeggen enkel maar van babyvoeding uit Nederland en vitamines uit Frankrijk. Aan deze versie van de feiten mag getwijfeld worden. Op zijn minst acht spelers van het Algerijns nationaal elftal kregen later één of meer gehandicapte kinderen. Hoor ik nog iemand een pleidooi voeren om doping te legaliseren?

September 1993 – Wang Junxia loopt een fabelachtig wereldrecord op de 10.000 meter. Ze verbetert het record van de Noorse Kristiansen met maar liefst 42 seconden. Junxia’s wereldrecord staat nu nog steeds op de tabellen. De tweede snelste tijd ooit gerealiseerd op de 10.000 meter is maar liefst 22 seconden trager. In diezelfde maand maakt Qu Junxia kipkap van het wereldrecord op de 1.500 meter. Ook dat wereldrecord staat nog steeds op de tabellen. Twaalf van de twintig snelste tijden op de 1.500 meter zijn gerealiseerd door een Chinese en dat op 11 september 1993, 17 oktober 1997 of 18 oktober 1997.

Het wonderrecept? Schildpaddenbloed. En op de drie aangehaalde data was dat bloed blijkbaar van wonderbaarlijke kwaliteit. De tirannieke coach van deze Chinese loopsters was Ma Junren. En hij schreef zijn atletes schildpaddenbloed voor. Logisch natuurlijk als u de reputatie kent van een schildpad qua snelheid. Nu ja, in 2000 werden zes van Junrens atletes betrapt op epo. Misschien zit dat er toch ook voor iets tussen.

1998 - Zidane en DesaillyJuli 1998 – Een gitzwarte bladzijde in de Franse sportgeschiedenis en in de geschiedenis van de sport in het algemeen. Frankrijk wint de finale van het WK voetbal in eigen land met 3-0 van Brazilië. Enkele spelers van de Franse nationale ploeg lieten in de voorbereiding op dit WK een te hoog hematocrietgehalte optekenen. Op een trainingskamp in Tignes kon eerder al onheil voorkomen worden: daar werd het Franse elftal al eens geconfronteerd met een onverwachte dopingcontrole. Verontwaardiging alom en na tussenkomst van toenmalig Frans president Jacques Chirac werden de stalen van deze controles vernietigd. Achteraf bleek waarom. In andere dopingtests, die niet in de doofpot konden worden gestopt, lieten Franse spelers verdachte bloedwaarden optekenen. De Franse wereldtitel werd afgenomen en Les Bleus moesten onderduiken voor het woedende Franse publiek.

Juni 2005 – De Kazakse schaatsster Anzjelika Gavrilova wordt betrapt op clenbuterol. Ze wilde op een persconferentie op theatrale toon haar onschuld bewijzen door met een gebroken stem te melden dat het slechts om 0,00000000005 gram per milliliter ging. En dat ze nooit meer Tadzjikische biefstuk zou eten. Want die Tadzjieken zijn voor geen haar te vertrouwen. Helaas was de persbelangstelling voor haar persconferentie miniem en werd haar roep dat ze onschuldig was nergens opgepikt. Ze moest twee jaar aan de kant staan.

Juni 2006 – In Spanje barst met Operación Puerto misschien wel het grootste dopingschandaal uit de geschiedenis los. In totaal waren 140 namen betrokken in deze affaire, die gelinkt konden worden aan sporten als atletiek, voetbal, tennis en Formule 1. Een dopingschandaal dat juli 1998 meer dan overtrof. Atleten werden geschorst, gerenommeerde voetbalploegen gingen failliet omdat er geen reden meer was om hun torenhoge schulden op de lange baan te schuiven nu hun gehele elftallen voor twee jaar werden geschorst. Roger Federer won de Wimbledonfinale van Marcos Baghdatis en Michael Schumacher werd voor een achtste keer wereldkampioen Formule 1. Allemaal rechtstreekse gevolgen van het uitbarsten van de Fuenteszaak.

Januari 2010 – De illusie van een nieuwe en schone voetbalsport wordt weer doorgeprikt. De Roemeen Adrian Mutu is voor de tweede maal in zijn carrière betrapt op doping. Recidivisme betekent levenslange schorsing. Voor de vele televisieomroepen, die voetbal dag en nacht uitzenden, is de maat vol. De Duitse televisie stopt onherroepelijk met het uitzenden van voetbal. De NOS brengt enkel nog op een zakelijke manier voetbal en de VRT gaat de voetballers tijdens het spel nog harder verheerlijken, maar vraagt aan Karl Vannieuwkerke om genoeg het woord doping te laten vallen in de napraatprogramma’s die hij moet presenteren. Dit laatste om kritisch over te komen.

Serena_Williams_Doha_2013Oktober 2011 – Serena Williams krijgt ’s ochtends een dopingjager op bezoek die haar onverwacht wil controleren. Het zou de eerste controle out-of-competition zijn van de dan dertigjarige Williams. Deze controle werd door de Amerikaanse niet echt geapprecieerd en ze gooide de deur voor deze indringer dicht. Maar de Amerikaanse dopingautoriteiten apprecieerden dat nog minder en ze werd voor twee jaar aan de kant gezet wegens het weigeren van een dopingcontrole.

Juli 2013 – In een dopingrapport van de Franse senaat komt naar buiten dat er in 2011 van alle Olympische sporten in het curling percentueel gezien het meest doping werd gebruikt. Gewichtheffen en boksen volgen op korte afstand. In de niet-Olympische sporten werden in 2011 in het wushu de meeste verdachte dopingplasjes afgeleverd. Het staat daarin stevig aan de leiding, voor biljarten en golf. De voorzitter van de Internationale Curlingfederatie staat door dit resultaat onder hevige druk, maar wil van geen wijken weten. Zijn Britse rivaal in de strijd om de nakende voorzittersverkiezingen lijkt die enkel nog maar te kunnen verliezen wanneer de huidige voorzitter een curlingbond in Maleisië, Marokko en Thaïland zou oprichten die dan voor hem kunnen stemmen.

 

Matthias Vangenechten
Laatste berichten van Matthias Vangenechten (alles zien)