Een thriller over de Tour de France 2003: De Baas

By |donderdag 21 mei 2015|

9200000035376207Ik weet niet waar of wanneer Monique Huijdink op het idee kwam voor dit boek, het is duidelijk dat de boeken van bv. Hamilton en Millar over hun dopinggebruik en het inkijkje in de keuken van de gloriejaren van Armstrong een welkome aanvulling waren op haar uitgebreide kennis van het wielrennen.

In De Baas wordt het verhaal verteld van de Tour de France 2003. In chronologische volgorde komen alle etappes aan bod en welke consequenties deze hadden voor het verdere verloop van een van de spannendste Tours in de donkere jaren van Armstrongs hegemonie. Met de kennis van nu worden ontwikkelingen ingekleurd met fictie en feiten.

Het wielrennen is een fantastische bron voor verhalen en complottheorieën. Meestal beperkt dit zich tot afspraken tussen ploegen en renners onderling of hooguit de UCI. De schrijfster introduceert echter een vijfde colonne met maar één doel: geld. Dat een wielerwedstrijd eenvoudig van buitenaf beïnvloedbaar is weet iedereen: de supporter met een te grote lens, een spoorwegovergang, loslopende honden. Maar wat nu als deze ogenschijnlijke incidenten onderdeel zijn van een georkestreerd geheel?

De Baas leest als de finale van een spannende etappe; feit en fictie worden slim en geloofwaardig door elkaar gehusseld. Ik hoop dat De Baas het begin is van een reeks wielerthrillers, bij voorkeur geschreven door Monique Huijdink zelf.

Te koop voor €19,95 bij o.a. bol.com

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Related Post

Geef een reactie