Eigen Olympia’s ronde eerst…

By |maandag 13 mei 2013|

Geen internet, geen Eurosport en op de Nederlandse tv is er alleen ’s avonds – soms – een korte wielerflits vanuit de laars van Europa. Mijn herinneringen eraan zijn vaag maar duidelijk is dat de Ronde in Italië begin jaren tachtig van de vorige eeuw niet iets is om rekening mee te houden.

Giro d'Italia 1982Oké, er staan korte  ritverslagen in de krant, met af en toe een fotootje. Maar dat is het dan ook, vertelt mijn plakboek uit 1982. De Giro d’Italia, ook toen in mei, is in de Nederlandse media alles behalve een groot evenement en in krantenaandacht vergelijkbaar met Parijs-Nice, de Driedaagse van de Panne en ook de Vuelta a España.

Wordt er in de maand mei dan niet gewielrend? Toch wel. In mei gaat het in 1982 in de krant vooral over Olympia’s ronde door Nederland! Eigen ronde eerst dus… Topamateurs rijden zich er in de kijker bij profploegen. En wielerjournalisten schrijven erover.

Solleveld - olympia's - TrouwNegen dagen duurt de ronde en de hele week doet de krant er uitgebreid verslag van. ‘De krant’ is in mijn geval Dagblad Trouw met dagelijks een tamelijk groot achtergrondartikel van de hand van wielerjournalist Johan Woldendorp. In de meeste gevallen mét foto. Ook de Giro d‘Italia is terug te vinden op de sportpagina, maar duidelijk ondergeschikt aan de amateurronde door eigen land.  Er doen aan de Giro van 1982 twee Nederlanders mee, maar Bert Pronk en Roy Schuiten zijn niet meer de toppers die ze een paar jaar daarvoor nog wel waren. Het heeft uiteraard gevolgen voor de (beperkte) Nederlandse media-aandacht. Maar kleppers als Francesco Moser, Lucien van Impe en Bernard Hinault (winnaar)  zijn er wel…

Lange tijd dacht ik dat de focus op Olympia’s ronde iets van Trouw was. Het van oorsprong protestant-christelijke dagblad richtte zich immers jarenlang vooral ook op amateursport. Onder andere , en meer dan andere grote dagbladen, op het zaterdagamateurvoetbal. Olympia’s ronde door Nederland voor amateurs paste prima bij dat plaatje. Dacht ik.

Totdat ik ook eens naar andere oude kranten ging kijken. Zoals de Telegraaf van 21 mei 1982. Gerrit Sollevelds proloogzege is groot nieuws op de sportpagina. Groter nieuws dan het ANP-bericht over een roze-truiwissel in de Ronde van Italië.

Proloog Olympia's Tour - 21 5 1982 TelesportVoor de duidelijkheid: ik wil niet terug naar 1982. Ook ik kijk eerlijk gezegd liever naar het spektakel van de Giro dan naar amateurwaaierrijden in Hollandse polders. Maar, als rechtgeaarde wielerliefhebber mag je Olympia’s Tour natuurlijk niet links laten liggen. Kijk naar enkele recente winnaars. Thomas Dekker, Stef Clement, Lars Boom en Taylor Phinney. Om maar te zwijgen over Dylan van Baarle. Van hem gaan we nog veel horen. Toch?

 

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Related Post

Geef een reactie