Eigenlijk is wielrennen net een show van Hans Klok

By |zondag 6 mei 2012|

De bekende wielrenner Hans KlokBreaking news! Morgen komt het weekblad Party met een grote onthulling: Illusionist Hans Klok gaat ons vertellen dat hij zijn publiek voor de gek heeft gehouden. Eigenlijk kan Hans helemaal niet toveren. Hij heeft de kluit belazerd, jarenlang! De toverwereld zal op haar grondvesten trillen!

Eenzelfde nieuwswaarde heeft, zo vind ik, het nieuws waar de Volkskrant dit weekend mee uitpakt. Rabobank was, volgens het artikel, geen haar beter dan al die andere professionele wielerploegen. Ook onze nationale trots zocht de grenzen op in een schimmig dopingspel. Een spel, dat vanaf het eerste moment dat er gefietst wordt, verweven is met de sport. Aan het oog ontrokken van de naïeve wielervolger, speelden de keurige schoonzonen van de bank het spelletje mee. Ze blijken dus minder ideaal te zijn dan ze ons altijd lieten voorkomen.

Echt geschokt ben ik niet.

Het nieuws bevestigt maar weer eens dat wielrennen net een show van Hans Klok is. Geweldig om naar te kijken, maar je houdt er altijd rekening mee dat je zwaar belazerd wordt. Zeven tourzeges van ‘The Boss’, het superjaar van Flip, het Vlaamse machtsvertoon van Tommeke, Boogerd op La Plagne en de supersolo’s van Fabian Cancellara. Het zijn de mooie schaarsgeklede meiden die met knetterend vuurwerk uit een doos springen. De vlijmscherpe zwaarden ten spijt. Fantastische show, maar je weet dat je slechts een heel klein deel te zien krijgt. De glimmende buitenkant, een eendimensionaal beeld. Naar wat zich daarachter afspeelt, kunnen we slechts gissen.

Persoonlijk heb ik er niets op tegen om naar een illusie te kijken. Mits deze maar goed wordt uitgevoerd. Het opzichtige prutswerk van mannen als Ricardo Riccò, Stefan Schumacher en Bernhard Kohl was in dat opzicht een aanfluiting. Van een illusie was geen sprake meer. Als Hans Klok zijn trucs zo uit zou voeren, zou hij weggehoond worden door zijn publiek.

Die met het wielrennen vergroeide zweem van bedrog, vind ik fascinerend. Het maakt de sport tot wat hij is. Wat is er nou leuker dan te discussiëren over de dokter van Flip, de vermeende elektromotor van Cancellara en de som geld die Vino ‘uitleende’ aan Kolobnev. Wat is er nou spannender dan met z’n allen tot 02.00 uur in de nacht op te blijven, nieuwsgierig naar de onthullingen van #wagendorpgate. Voor mij maakt dat element wielrennen tot de mooiste sport die er bestaat. Synoniem van het echte leven.

Het nieuws in de Volkskrant kwam op mij over als een illusionist die aan het publiek gaat bekennen dat hij ze gefopt heeft en vervolgens zijn trucjes uit gaat leggen. Daarna is er natuurlijk geen reet meer aan. Noem het onethisch verantwoord, de kop in het zand steken of wat dan ook, maar ik hoef niet te weten of en hoe ik voor de gek gehouden word. En al helemaal niet als dat inmiddels al weer jaren geleden is.

Ik houd de illusie graag in stand!

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool

Joost-Jan Kool (1977) uit Lexmond houdt van de koers. Zowel actief als passief. Passief, languit op de bank of springend voor diezelfde bank (afhankelijk van koersverloop) en actief door het rijden van criteriums. Dat laatste valt niet mee door gebrek aan voldoende tijd en vooral talent. Desondanks toch verzot op de foute muziek, de geur van massageolie en de sterke verhalen die de koers maken wat het is. Schrijven over wielrennen is overigens een prima alternatief. Grote droom is het winnen van ‘zijn’ Ronde van Lexmond. Is realistisch genoeg om te beseffen dat dromen vaak bedrog zijn.
Joost-Jan Kool

Latest posts by Joost-Jan Kool (see all)

Related Post

2 Comments

  1. herman chevrolet 06/05/2012 at 13:16 - Reply

    Het is wel #misérusgate hé.

    • Jos van Nierop 06/05/2012 at 13:33 - Reply

      Om 22.26 uur op 4 mei en de pakweg 3 uur erna was het toch echt #wagendorpgate, naar de man die wielervolgend twitter in spanning – en wakker – hield. ;-)

Geef een reactie