Eindejaarsvragen 2013: @ponckster, Soigneur, de Kort, Holthausen

By |donderdag 3 januari 2013|

Anne Spapens (Auteur Thuis voor de Tour, hetiskoers)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2012?

Zal ik heel hard m’n best doen om een sportief hoogte- of dieptepunt te noemen? Marianne Vos in Londen. Tranen met tuiten. Ik hield pas op met snikken toen Willem-Alexander in beeld kwam. Iljo Keisses bizarre finish in de Ronde van Turkije. Een pareltje. Of de ritzege van David Millar in de Tour de France. Kippenvel. Mijn dieptepunt was natuurlijk de val van Cancellara in de Ronde van Vlaanderen. Met als wreed toetje die stomme bocht tijdens de Olympische wegwedstrijd. Het was een zwaar jaar voor de liefhebbers van het gemotoriseerde Zwitserse wielrennen. Not noice! Unclass!
Maar laten we elkaar geen Schleck noemen: er was dit jaar natuurlijk maar één echt opmerkelijke wielergebeurtenis. En ondanks dat ook ik heb gesmuld van The Secret Race en tot diep in de nacht het USADA-rapport heb gelezen hoop ik dat ons het komende seizoen dit soort toestanden bespaard blijft. Een obligaat dopinggevalletje op de rustdag van de Tour is prima, maar dit was overdreven. Hoe zit het met dat nieuwe wielrennen Ducrot?

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2013?

Aangezien ik niet kan kiezen: ik wens de Blancobank veel wijsheid toe, Pat McQuaid een aangenaam pensioen, Fabian Cancellara een jaar zonder geklungel, Thomas Voeckler een Tourzege, Tyler Farrar een seizoen met sproetjes in plaats van road rash, Marijn de Vries de hoofdprijs in de Lotto, Thijs Zonneveld een berg, Thomas Dekker een Millaresque overwinning en Lance Armstrong een biecht en een bestseller.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2013 er uit?

De honderdste Tour de France verdient eigenlijk een Franse winnaar. De Marseillaise op de Champs-Élysées. Maar dat volkslied gaan we niet horen, net zo min als het Wilhelmus. Verder is het sowieso onverstandig dit soort vragen te beantwoorden, want het wordt altijd tegen je gebruikt. Zo was ik er heilig van overtuigd dat Cadel Evans z’n titel zou prolongeren in 2012. Wist ik veel dat half BMC een année sans zou hebben. Voorspellingen zijn de satan.

Vooruit: Joachím Rodriguez verlaat noodgedwongen Katusha en wordt aangesteld als de Roberto Heras van SKY. En in tegenstelling tot Froome wappert hij niet alleen maar met z’n handjes maar naait hij alle Britten in hun UK Postal hoela en wint de Tour. Hup Rode Rikus!

Femke Hoogland e.a. (Soigneur)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2012?

Wij vonden de overwinning van Contador in de Ronde van Spanje de belangrijkste gebeurtenis. Het was vuurwerk van de eerste tot de laatste minuut. De mooiste ronde van de laatste 20 jaar. Een standbeeld aub voor parcoursmaker Abraham Olano. Precies op het moment dat je verwacht dat de koers gereden is, valt Contador nog één keer aan. Op een plek waar je dat normaal niet doet. En verdomd, Rodriquez breekt en verliest de koers die hij niet meer kon verliezen. Dat was wielrennen van het aller-aller-allerhoogste niveau. Een ander belangrijk moment was de val van Cancellara in de Ronde van Vlaanderen, wat een drama!

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2013?

Lars Boom. Wij hopen dat Lars de dingen laat zien die in zijn vermogen liggen. Hij had misschien wel Olympisch kampioen moeten worden in Londen. Onze wens: neem het initiatief Lars, en fiets die dijk van een erelijst bij elkaar. Het is nu. Of het is nooit. En dan ook graag wat minder drama voor meneer Cancellara.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2013 er uit?

1. Alberto Contador
2. Vicenzo Nibali
3. Tejay van Garderen

Hoe gaat 2013 eruit zien voor Soigneur? Kunt u alvast iets verklappen?

Mooi. Fraai. We gaan door met het boven water halen van de unieke verhalen, over het heden en het verleden. Over de profs maar ook over de vrijetijd-racefietser en alles wat daarbij hoort. En we hopen een nog internationaler publiek te mogen bereiken, maar daarover snel iets meer.

Koen de Kort (Argos-Shimano)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2012?

De overwinning van Wiggins in de Tour de France en de manier hoe Sky naar die overwinning heeft toegewerkt. Elke renner in de ploeg had zijn rol tijdens de wedstrijd en ze hadden ook allemaal maanden voor die specifieke rol getraind.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2013?

Uiteraard wens ik mijn ploeggenoten erg veel succes toe in het eerste jaar in de World Tour maar om het buiten mijn ploeg te laten zal ik antwoorden dat ik Blanco Procycling Team een nieuwe sponsor toewens. De ploeg heeft heel veel betekend voor het wielrennen in het algemeen en met name in Nederland en de ploeg verdient een goede nieuwe sponsor.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2013 er uit?

1. Evans
2. Contador
3. Froome

Hoe ziet het jaar voor Team Argos er in 2013 uit met de World Tour-licentie en wat kunnen we verwachten? Waar wilt u zelf excelleren?

Met een ploeg vol jonge renners zullen we naar mijn verwachting geen heel groot programma buiten de World Tour hebben. We willen natuurlijk meteen het eerste jaar in de World Tour veel mooie dingen laten zien. Die kans hebben we zeker met de WT-licentie omdat we sowieso alle grote wedstrijden kunnen rijden en daar bovendien goed op kunnen voorbereiden.
Voor mij persoonlijk start mijn seizoen met de Tour Down Under en koers ik vervolgens Qatar en Omloop Het Nieuwsblad. Mijn eerste piek zal liggen tijdens de klassiekerperiode. Daarna zal ik opbouwen naar de Tour de France die ik hopelijk ook komend seizoen weer kan rijden. Persoonlijk zou ik het mooi vinden om daarna ook weer de Vuelta te rijden, maar dat is wel heel erg ver vooruit kijken.

Joop Holthausen (Journalist, auteur)

Wat vindt u de opmerkelijkste en/of belangrijkste wielergebeurtenis van 2012?

Tja. Daar is maar één antwoord op mogelijk: de dopingellende en in het bijzonder Lancegate. Dat Armstrong zelf zijn lijf heeft volgepropt met allerlei producten is vooral zijn verantwoordelijkheid, al brengt hij daardoor de wielersport direct en indirect gigantisch veel schade toe. Maar dat hij anderen onder druk zet en zelfs bedreigt, is ronduit misdadig.

Wie uit de wielerwereld wenst u wat toe voor 2013?

Ik wens het complete peloton een wielerjaar zonder dopingsores toe, al lijkt mij dat vrijwel onmogelijk. De ex-Raboploeg wens ik een passende sponsor toe en de kopmannen Gesink en Mollema in een dopingvrije Tour een plek bij de top-vijf.

Hoe ziet het podium van de Ronde van Frankrijk 2013 er uit?

Het is onmogelijk te bepalen wie er mee mag doen aan de editie 2013. Maar als Contador aan de startlijn mag verschijnen, wordt hij ongetwijfeld de te kloppen man. Op twee zet ik Wiggins en op drie – chauvinistisch als ik ben – Robert Gesink.

De 100e editie van de Tour zal zorgen voor, weer, veel wielerboeken. Hoe kijk u daar tegenaan? Zelf nog bezig met een (Tour)boek?

Rijp en groen zal zich op de markt storten net zoals gebeurde in 2003, toen de Tour honderd jaar bestond. Ik wacht het wel af, maar zal mij niet in dat gewoel begeven. Mogelijk komt er nog een vervolg op het Zoetemelk-boek, maar dat zal zeker niet volgend jaar worden uitgebracht. Vastomlijnde plannen voor een nieuw project heb ik niet, maar dat kan van de ene op andere dag veranderen.

Related Post

Geef een reactie